13 най-интересни факта за бананите

13 най-интересни факта за бананите

Няма съмнение, че бананите са изключително полезни и вкусни. От момента, в който започнем да ги ядем като бебета, до момента, в който започнем да консумираме и други видове плодове, те сякаш винаги остават любими. Продължавайте да четете и ще разберете най-интересните факти за бананите, които не знаете.

Интересни факти за бананите

 • Знаете ли, че бананът е билка?

Бананите са един от най-консумираните продукти в света. Вероятно много от хората знаят, че бананите са плод, но от ботаническа гледна точка бананите са билка, защото са стерилни цветя, които не произвеждат семена, както другите плодове.

 • Колко калории има в един банан?

Един банан с тегло 100гр съдържа 89 ккал.

Сушени банани с тегло 100гр съдържат 345 ккал.

Сготвени банани с тегло 100гр съдържат 115 ккал.

Пържените жълти банани с тегло 100гр съдържат 235 ккал.

Пържените зелени банани с тегло 100гр съдържат 310 ккал.

 • Маска с банан

Едвали сте предполагали, че може да използвате банан за разкрасителни процедури. Едни от най-успешните маски за коса и кожа са именно с банан!

 • Лек за кашлица с банан

Лечебна напитка в борба с бронхит и кашлица е именно с банан.

Необходими съставки:

2 средно узрели банана

2 с.л мед

400мл преварена вода

Намачкайте бананите с вилица, като добавите врялата преварена вода. Оставете да престои 30мин със затворен капак. След като сместа се охлади добавете меда. Консумира се 4пъти на ден по 100мл, като леко се загрява преди това.

 • Бананът е естествен енергиен източник

Средностатистическият банан съдържа около 105 калории, което го прави отличен източник на бърза енергия за подхранване на активния ви начин на живот. Бананите са богати и на въглехидрати, които се усвояват бързо и се използват като бърз източник на енергия от организма. Това ги прави идеални за спортисти или за всички, които се нуждаят от бърз тласък през деня, когато нивото на захарта им спадне, или за тези, които искат да избегнат енергийни барове или напитки със захар, които биха повишили нивото на кръвната им захар, вместо да го поддържат стабилно през целия ден!

 • Бананите съдържат калий и магнезий

Бананите са богати на калий, като един средно голям плод съдържа 422 mg от този основен минерал, който играе ключова роля в нервната функция и мускулните съкращения, както и в нормализирането на нивата на кръвното налягане – все важни фактори за поддържане на оптимално здраве! Магнезият е друг важен минерал, който се съдържа в изобилие в бананите.

 • Бананите са полезни за сърцето

Бананите са богати на калий, който е от съществено значение за здравата сърдечносъдова система. Калият помага на сърцето да бие правилно, като подпомага баланса на натрий и вода в организма. Той също така намалява високото кръвно налягане и понижава риска от инсулт и инфаркт.

 • Растеж на банана

Бананите растат на дървета и узряват за 12-18 месеца, след като са откъснати от дървото – което означава, че повечето банани, продавани в магазините, вече са били откъснати и са престояли месеци, преди да ги купите!

 • Има различни сортове банани

Съществуват над 100 различни сорта банани. Най-разпространеният вид е Cavendish, друг вид са червени банани (които стават черни, когато узреят), зелени банани (които стават жълти, когато узреят) и плантаини (които са нишестени като картофите). Най-разпространеният вид банан, който можете да намерите в магазина за хранителни стоки, са именно банан Кавендиш.

 • Производство на банани в днешно време

Днес бананите се отглеждат в над 110 страни по света и заемат приблизително 1 % от обработваемата земя в света. Те са четвъртата най-произвеждана плодова култура в света след гроздето, ябълките и портокалите.

 • Бананите като част от експерименти

Бананите се използват като храна за хората от поне 7500 г. пр.н.е. и са едно от първите растения, изпратени в космоса от НАСА. По време на мисиите по проекта “Меркурий” в началото на 60-те години на миналия век са използвани в експерименти, целящи да проверят дали могат да бъдат отглеждани при условия на изкуствено осветление на космически кораби в орбита около Земята или извън нея.

 • Зреене на банани

 Бананите зреят най-добре на стайна температура. А ако оставите неозряло авокадо до банан ще се изненадате колко бързо ще узрее само заради факта, че е до банани. Ето и защо няма да откриете банани и авокадо в близост в магазина.

 • Яденето на банан усилва имунитета

Според последното Японско научно изследване, напълно узрял банан с черни точки на кората, образува вещество наречено TNF (туморо-некротизиращ фактор), което има способността да се бори с анормалните клетки. Колкото по-тъмни са петната, толкова по-силни са неговите имуно осилващи качества. Така че колкото е по-узрял един банан, по-добри анти-ракови качества има. Банан с жълта кора и тъмни петна е осем пъти по-ефективен за усилване качествата на белите кръвни телца, отколкото зелен такъв.

Бананът е вкусен и богат на полезни вещества. Не случайно в превод името му означава „плод на мъдрия човек”. Насладете се на всичките му благоприятни ползи за здравето!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *