7 бюджетни идеи за тераса “Направи си сам”

7 бюджетни идеи за тераса “Направи си сам”

Терасата е красиво допълнение към всеки дом. Но тя може да се окаже и най-неизползваното пространство в дома ви, ако не знаете как да се възползвате максимално от него. Ето няколко идеи как да направите точно това:

1. Катерещи растения

катерещи растения за тераса

Катерещата се растителност е чудесен начин да добавите цвят, текстура и интерес към терасата си. Можете да използвате лози или други растения, които се катерят сами, или да използвате системи от решетки или колове, за да ги обучите да растат нагоре.

Ако търсите нещо, което расте бързо, помислете за растения като хортензия, роза или клематис. Друг вариант са бързо растящи лиани с красиви цветове и листа, те ще покрият стената за нула време! Клематисът е друга бързорастяща лоза, която дава красиви цветове в много различни цветове.

За нещо по-скромно опитайте с бръшлян. Бръшлянът ще израсне по стени и огради без особена помощ от ваша страна – само не забравяйте да го засадите близо до нещо, което е прекалено деликатно (например рози), защото ще има склонност да се разпространява доста.

2. Светлини

светлини за тераса

Когато подреждате терасата си, може да се изкушите да пропуснете осветлението и да се съсредоточите само върху растенията и мебелите. Но повярвайте ни: струва си да положите допълнителни усилия, за да сте сигурни, че терасата ви е осветена като коледна елха.

Можете дори да използвате осветлението, за да подчертаете естествената красота на терасата си. Например, ако имате градина с много цветя, помислете дали да не окачите няколко верижни лампички, които ще ги осветят, но и ще добавят цвят през нощта. Това е особено ефективно, ако живеете на място, където цветята цъфтят през цялата година!

Друга идея е да окачите фенери, така че да създадат привлекателна атмосфера за гостите, които искат да прекарат време там след залез слънце. Коледни лампички в бял цвят могат да направят всяка тераса да изглежда страхотно. Ефектът е очарователен, а цената е много ниска.

3. Мебели

хамак за тераса

Когато планирате терасата си, не забравяйте да оставите място за мебелите! Вашата тераса е място, където можете да се отпуснете, да прекарате време с приятели и да се насладите на свежия въздух. Но ако тя е претрупана със стари маси и столове, които се разпадат, пространството ще прилича повече на склад, отколкото на място, където можете да се отпуснете. Затова, преди да започнете да купувате нови декорации или мебели, отделете известно време, за да се отървете от всичко счупено или старо.

След като почистите терасата си, уверете се, че разполагате с място за релаксация. Хамакът под сянката е чудесен начин да направите това! Можете също така да добавите дървена пейка от едната страна на терасата, за да могат гостите да седнат, докато се наслаждават на времето си навън.

4. Малко цвят

Готови ли сте да преминете на следващото ниво на терасата си? Време е да й направите малка промяна! Помислете за боядисване на стените в ярък и смел цвят. Това незабавно ще добави енергия и индивидуалност към вашето пространство, като същевременно ще създаде интересна фокусна точка, която ще се хареса на гостите. Ако искате да изберете неутрален тон, опитайте да използвате някой от нашите нюанси на сивото или сиво – те ще придадат на помещението изчистено, съвременно усещане.

Може би всичко, от което се нуждае терасата ви, е нов слой боя. Но ако търсите нещо по-драстично, опитайте да добавите шарени тапети или тъкани килими за напълно уникален вид, който ще накара всички да говорят за вашите умения в областта на декорацията.

5. Насочени светлини

светлини за тераса

Чудесен начин да направите терасата си по-уютна и приветлива е като използвате идеи от типа “направи си сам”. Един от най-простите начини е да инсталирате няколко лампи.

Ако имате тухлена стена, която спира да се вижда, когато слънцето се скрие, или скучна стена, която никой не наблюдава, защото не се откроява в околната среда, просто купете лампи със слънчево захранване. Други варианти са светодиодните лампи, които могат да се свържат към най-близкия контакт и консумират много малко енергия.

6. Спасете стари мебели

В третата идея препоръчваме да се отървете от старите и овехтели мебели за вътрешен двор. Но друг вариант е да ги използвате отново, след като ги приспособите лесно. Това включва почистване и шлайфане на неравностите заедно с използването на лак, туш, боя, уплътнение. Добра идея е да създадете мозаечен дизайн с парчета плочки, които имате у дома, за да направите маса или лампи.

7. Декоративни детайли

декорация за терасата

Извадете украшенията, които мама някога ви е подарила. Включително неща като картини, които вече не пасват на стаята, вазите или металните пеперуди, които бяха модерни преди двадесет години. Можете да боядисате частите в модерен цвят или да промените рамката на картините, за да изглеждат чисти. Опитайте се да ги поставите и на сандъчетата, оградите, масичката за кафе или на ръба на терасата.

Харесваме всички тези идеи за тераса “Направи си сам”, но ако трябва да изберем, ще изберем номер 2! Харесваме тази идея, защото е проста и достъпна. Това е чудесен начин да добавите малко уединение към външното си пространство, което може да е трудно, когато сте под наем или нямате много пари за освежаване. Освен това е достатъчно лесна, за да може всеки да я направи – дори и да не сте експерт в областта на “Направи си сам”! Коя идея за ремоделиране на тераса ви хареса най-много?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *