Бял трън за възстановяване на черния дроб – мит или истина

Бял трън за възстановяване на черния дроб – мит или истина

Белият трън се използва за възстановяване на черния дроб след алкохолизъм, чернодробно заболяване или лоша диета. Той е много полезна билка, която помага за възстановяването на черния дроб от цироза и други чернодробни заболявания. Въпреки това около билката има много митове и много хора отричат да я използват като лекарство за черния дроб. В тази статия тези митове ще бъдат развенчани, за да имате по-добра представа за ползите от билката за здравето.

Мит 1: Белият трън не помага за възстановяване на черния дроб

Този мит идва от факта, че той не се използва в конвенционалната медицина като средство за лечение на цироза или други чернодробни заболявания. Доказано е, че е ефективен при омазняване на черния дроб, която засяга 20-30% от алкохолиците и причинява възпаление на чернодробните клетки. Той също така намалява оксидативния стрес и увеличава антиоксидантния капацитет при това заболяване.

Мит 2: Белият трън е неефективен, защото е естествен продукт

Факт:  Белият трън се използва от хиляди години за подпомагане на чернодробната функция, но остава недостатъчно използван поради стигмата, свързана с природните продукти. Той съдържа силимарин, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Силимаринът също така спомага за предпазването на черния дроб от токсини, намалява белезите и поддържа здравословния растеж на клетките.

Мит 3: Белият трън е полезен само при проблеми с черния дроб.

Факт: Белият трън се използва от векове като „тоник” за черния дроб, но се използва и от хора с други здравословни проблеми, включително висок холестерол и диабет. Всъщност той се използва дори като естествено средство за лечение на симптомите на менопаузата!

Мит 4: Белият трън може да се купи само под формата на капсули.

Факт: Не е вярно! Можете да си купите бял трън фор формата на масло, кюспе, тахан или като чай (което е идеално, ако не обичате да гълтате хапчета). Понякога се продава и под формата на прах – просто добавете вода и разбъркайте, докато се разтвори.

Лечебни свойства на Белия трън

Белият трън е една от най-популярните билки за възстановяване на черния дроб. Тя може да помогне по много начини, но ето как действа:

1. Белият трън детоксикира цялостно организма.

Той стимулира кръвообращението и помага за изхвърлянето на токсините от кръвта. Също така стимулира работата на лимфната система. Медицинските специалисти определят, че доза от 200 mg дневно подобрява здравето на червата, включително запека. Този проблем възниква, когато перисталтиката е твърде бавна и не придвижва нормално преработената храна в дебелото черво. Белият трън повишава производството на жлъчен сок, който разгражда мазнините и холестерола в червата, а след това се справя със запека, като омекотява лигавиците и лекува възпалението на чревните стени. Благодарение на повишеното производство на жлъчен сок се намалява и рискът от образуване на жлъчни камъни. При възпаления на жлъчния мехур белият трън помага за изчистването на отпадните вещества, които запушват жлъчните пътища.

2. Облекчава розацея някои кожни алергии и проблеми.

3. Белият трън е мощен антиоксидант.

Белият трън е мощен антиоксидант. Той също така е добавка за защита на черния дроб, която помага на тялото ви да се възстанови от увреждания, причинени от токсични вещества, отрови и лекарства, и дори може да ви помогне да се предпазите от възпаления в организма.

Белият трън съдържа силимарин – група флавоноиди, които помагат на чернодробните клетки да се възстановят от уврежданията, причинени от токсични вещества. Тези важни вещества помагат срещу възпаленията в организма, особено при възпаление на черния дроб и други подобни състояния.

Той съдържа и аминокиселини като цистеин, глицин, глутаминова киселина, левцин; липиди като фумарова киселина и други, които могат напълно да възстановят функцията на черния дроб.

Като антиоксидант белият трън е толкова мощен, колкото витамините Е и С; той помага в борбата със свободните радикали и забавя процеса на стареене на човешкия организъм.

Надяваме се, че това е било полезно въведение за десетките предимства на белият трън. Ако страдате от чернодробни проблеми, не се колебайте да се обърнете към лекар и да опитате с бял трън – може би това е точно онова, от което се нуждаете, за да се възстановите.