Цьолиакия – симптоми и интересни факти

Цьолиакия – симптоми и интересни факти

Цьолиакия е хронично автоимунно заболяване, което засяга тънките черва. Хората с целиакия изпитват увреждане на лигавицата на тънките си черва, когато консумират глутен, протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта. Това може да доведе до малабсорбция на хранителни вещества и редица симптоми като коремна болка, диария, загуба на тегло и умора. Единственото лечение до момента е безглутенова диета.

Какви са симптомите при цьолиакия?

Симптомите на цьолиакия могат да варират значително от човек на човек и могат да варират от леки до тежки. Някои често срещани симптоми включват:

 • Коремна болка и подуване
 • Диария или запек
 • Необяснима загуба на тегло
 • Умора и слабост
 • Анемия
 • Болка в костите или ставите
 • Депресия или тревожност
 • Кожни обриви (dermatitis herpetiformis)
 • Пропуснати менструални периоди
 • Безплодие или повтарящ се спонтанен аборт

Важно е да се отбележи, че някои хора може да нямат никакви симптоми. Ако подозирате, че може да имате целиакия, важно е да посетите лекар за правилно изследване и диагностика.

Какви изследвания са необходими?

Има няколко теста, които могат да се използват за диагностициране на цьолиакия, включително:

 1. Кръвни тестове: Кръвните тестове могат да проверят за повишени нива на определени антитела, които обикновено присъстват при хора със заболяването.
 2. Ендоскопия и биопсия: Ендоскопската процедура включва вмъкване на малка камера в тънките черва за изследване на лигавицата. По време на тази процедура се взема биопсия, за да се изследва тъканта за увреждане.
 3. Тест за проба от изпражнения: Тест за проба от изпражнения може да се използва за проверка за определени маркери на малабсорбция, които могат да показват наличието на целиакия.
 4. Генетично изследване: Генетичното изследване може да идентифицира определени гени, които са свързани с повишен риск от развитие на цьолиакия.

Важно е да се отбележи, че окончателната диагноза изисква комбинация от резултати от тестове, преглед на медицинската история и медицински преглед. Лекарят може да помогне при определянето на най-подходящите тестове за диагностициране.

Каква е разликата между цьолиакия и глутенова непоносимост?

Цьолиакия и непоносимост към глутен често се използват взаимозаменяемо, но не са едно и също нещо.

Цьолиакия е автоимунно заболяване, което уврежда тънките черва, когато се консумира глутен. Това е сериозно медицинско състояние, което може да доведе до недохранване и други здравословни проблеми, ако не се лекува.

Непоносимостта към глутен, от друга страна, се отнася до чувствителност към глутен, която причинява симптоми като подуване на корема, коремна болка и диария. Въпреки това, за разлика от целиакията, непоносимостта към глутен не причинява увреждане на тънките черва или увеличава риска от други здравословни проблеми.

Важно е да се отбележи, че точната диагноза на целиакия или непоносимост към глутен може да бъде поставена само от лекар. Самодиагностиката може да доведе до неправилни предположения и неправилно лечение.

Има ли разлика между цьолиакия при деца и възрастни?

Цьолиакия може да се появи на всяка възраст, но симптомите и представянето на заболяването могат да варират при деца и възрастни.

При деца цьолиакията често се диагностицира след появата на симптоми като диария, коремна болка, подуване на корема и загуба на тегло. В някои случаи целиакията може също да причини забавяне на растежа и пубертета.

При възрастни е по-вероятно целиакията да се прояви с не-стомашно-чревни симптоми като умора, анемия, болки в ставите и кожни обриви. Някои възрастни може да са живели с недиагностицирана целиакия от години и може да бъдат диагностицирани след специфичен отключващ фактор, като бременност, операция или вирусна инфекция.

Важно е да се отбележи, че не всички ще изпитат симптоми и че някои хора може да имат леки или нетипични симптоми. Независимо от възрастта, диагнозата изисква комбинация от медицинска история, симптоми и лабораторни изследвания.

Наследствена болест ли е цьолиакията?

Да, цьолиакията може да бъде наследствена. Изчислено е, че около 10-15% от хората с цьолиакия имат роднина от първа степен (родител, дете, брат или сестра) с това заболяване. Въпреки това наличието на фамилна анамнеза не гарантира, че дадено лице ще развие заболяването. Други фактори, като фактори на околната среда, също могат да играят роля.

Смята се, че автоимунното заболяване засяга 1 на 100 души по света. Въпреки диагнозата е възможно да се живее пълноценен и здравословен живот, като се следва стриктна диета без глутен. Това включва избягване на всички продукти, които съдържат глутен, протеин, намиращ се в пшеница, ечемик и ръж. С внимателно отношение към диетата хората с целиакия могат да управляват симптомите си, да предотвратят недостиг на хранителни вещества и да намалят риска от усложнения.