Диабет и основни методи за измерване на кръвната захар

Диабет и основни методи за измерване на кръвната захар

Диабетът е заболяване, при което организмът не може да произвежда или използва правилно инсулин (тип 1) или не може да контролира правилно количеството глюкоза в кръвта (тип 2). Инсулинът е хормон, който помага на глюкозата да попадне в клетките, за да се използва за енергия. Глюкозата се получава от въглехидратите и обикновено е основният източник на енергия за организма.

Хората с диабет имат твърде много глюкоза в кръвта, което с течение на времето води до увреждане на много от органите. Диабетът може да причини сериозни усложнения, ако не се контролира.

Съществуват два основни типа диабет:

Диабет тип 1: Този вид заболяване обикновено се развива, когато човек е на възраст под 20 години и има автоимунно заболяване, което унищожава клетките, произвеждащи инсулин, и не позволява на организма да произвежда достатъчно количество инсулин. Причинява се от генетиката (унаследени гени) и фактори на околната среда, като диета и избор на начин на живот. Никой не знае какво точно предизвиква диабет тип 1, но се смята, че той не е заразен или наследствен като други автоимунни заболявания. Когато някой има диабет тип 1, той трябва да приема ежедневни инжекции с инсулин или да има имплантирана под кожата инсулинова помпа, за да контролира нивата на кръвната захар.

Диабет тип 2: Тази форма обикновено се развива в по-късна възраст и представлява около 90 % от случаите, при които може да се наложи да приемат инсулин, ако не са в състояние да контролират кръвната си глюкоза само чрез диета и физически упражнения.

1. Глюкомер за измерване на кръвната захар

С помощта на глюкомер можете да измервате нивата на кръвната си захар у дома. Това е полезно както за диабет тип 1, така и за диабет тип 2.

Глюкомерът използва малка проба от кръвта ви, за да провери нивото на захарта. Трябва да убодете пръста си и да поставите пробата върху тестовата лента. След това уредът измерва тази проба и показва резултата на екрана си.

Колко често трябва да изследвам кръвната си захар?

Най-добре е да тествате поне четири пъти на ден, ако използвате инсулин, защото това ще ви помогне да разберете колко инсулин трябва да приемате по различно време на деня. Ако не използвате инсулин или ако имате проблеми с лечението си, тогава тестването на всеки няколко часа също може да бъде полезно.

Някои хора предпочитат да тестват кръвната си захар по-често от други, но си струва първо да обсъдите това с Вашия лекар, защото той може да Ви посъветва да не правите излишни тестове, тъй като това може да означава повече инжекции, отколкото е необходимо.

2. Сензор за измерване на кръвната захар (CGM) 

Както знаете, сегашната технология за наблюдение на диабета с глюкомер включва убождане на пръста ви няколко пъти всеки ден, за да се провери кръвната ви захар. Тази болка може да бъде предотвратена, ако има по-лесен начин да проверявате кръвната глюкоза. Изследователите от Масачузетския технологичен институт са успели да направят точно това. Те са успели да създадат сензор, който може да измерва нивата на кръвната глюкоза непрекъснато чрез неинвазивни средства. Те са успели да направят това, като са създали полимер, който измерва електрическата проводимост на кожата ви и след това преобразува тази информация в стойности на кръвната глюкоза.

Основни характеристики на Сензорът за измерване на кръвната захар:

 • Сензор за измерване на глюкозата в кръвта е добра алтернатива на традиционния глюкомер.
 • Устройството измерва глюкозата в интерстициалната течност (ISF) с помощта на електрически сигнали.
 • Сензорът се поставя под кожата, обикновено на корема или ръката, и може да измерва нивата на глюкоза на всеки 5 минути.
 • Дългосрочният глюкозен сензор трябва да се отстранява и поставя отново на всеки два до седем дни.
 • Сензор за непрекъснато измерване на захарта в кръвта – без убождане
 • Сензорите за непрекъснато измерване на глюкоза се усъвършенстват непрекъснато, като стават все по-точни и по-малко инвазивни.

Мониторингът е най-важната част от вашата система за управление на диабета. Мониторът измерва кръвната Ви захар, което е необходимо да знаем, за да Ви помогнем да управлявате диабета си.

Повечето хора с диабет, които имат непрекъснат глюкозен монитор (CGM) го използват, за да задават базовите стойности на инсулиновата си помпа. Това е така, защото CGM дава по-точна представа за това колко глюкоза има в кръвта Ви, отколкото пръстовите пръчици, които са по-малко точни и по-болезнени.

Сензорът трябва да се сменя на около 10 дни в зависимост от това колко често се къпете или вземате душ, но може да издържи до 14 дни, без да бъде сменян.

Какво представлява Системата за постоянно измерване на кръвната захар (CGM) ?

Сензорът е малко, тънко и гъвкаво устройство, което измерва нивата на глюкоза в интерстициалната течност на кожата. Сензорът се поставя върху тялото ви и се свързва с предавателя. Трансмитерът изпраща данни към телефона ви чрез Bluetooth, така че винаги да сте в контакт със здравето си.

Сензорът се поставя на горната част на ръката и не се сваля до 14 дни, така че можете да видите как се променят нивата на глюкозата ви с течение на времето. Можете също така да видите как различните храни, упражнения и лекарства влияят на нивата на кръвната Ви захар.

Приложението ви дава достъп до преглед на стойностите на глюкозата ви за всеки ден и за изминалата седмица, както и информация за това как различните дейности влияят на нивата на кръвната Ви захар. Можете също така да използвате приложението, за да си поставите цели или да поканите приятели да се включат в здравословно съревнование!

Предимствата на Сензорът за продължително глюкозно измерване

 • Постоянен мониторинг на глюкозата
 • Сигнализира при висока/ниска кръвна захар (хипергликемия/хипогликемия)
 • Сигнализира при рязко покачване/понижаване на кръвната захар
 • Удобно наблюдение на нивата на глюкоза през смартфон
 • Контрол над диабета
 • Данните от измерването за глюкоза се съхраняват в облачен сървър
 • Минимално отклонение при измерване нивата на глюкоза в организма (до +/- 15%)
 • С помощта на приложението EasyFollow има възможност за следене от разстояние от близки и/или доктор
 • Възможно е да се синхронизират данните с някои смарт-часовници
 • Водоустойчив сензор с трансмитер (IPX8)

Недостатъците на Сензорът за продължително глюкозно измерване

 • Сензорите за измерване при правилна експлоатация издържат максимално до 14 дни
 • Съображения и грижа за сензора са необходими, например да не се упражнява натиск върху устройството, контактни спортове, интензивна физическа активност и др.
 • Препоръчителна е допълнителна лепенка, за да предпази сензора от отлепване.
 • Необходимо е калибриране на глюкозния сензор или проверка на точността.
 • Когато е поставен неправилно не отмерва точно нивата на глюкоза.
 • Изисква да имате достатъчно подкожни мазнини на мястото на поставяне.
 • Не се препоръчва за лица с индекс на телесната маса под 18.

Сензорите за кръвна захар биха могли да улеснят ежедневието на всеки пациент с диабет и за хората в преддиабетно състояние. Постоянният мониторинг със сензори помага за по-добър контрол на кръвната захар и по-ниска стойност на гликиран хемоглобин. От 26 август 2021 г. № РД-НС-04-95  НЗОК предоставя безплатно сензори за продължително измерване на кръвна захар за пациенти с диабет тип 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *