Ефективна диета при висока кръвна захар

Ефективна диета при висока кръвна захар

Като човек с висока кръвна захар знаете, че начинът на хранене може да окаже голямо влияние върху състоянието ви.Знаете също, че намирането на подходяща диета може да бъде предизвикателство. Съществуват толкова много различни диети и може да е трудно да разберете коя от тях е подходяща за вас. Добрата новина е, че има някои ефективни диети за висока кръвна захар, които могат да ви помогнат да се справите със състоянието си. В днешната статия ще разгледаме няколко от тези диети и как те могат да ви помогнат.

1. DASH диета

Първата диета, която ще разгледаме, е диетата DASH. Диетата DASH е чудесен начин за понижаване на кръвното налягане и кръвната захар. Доказано е също, че тя намалява LDL холестерола и триглицеридите, които са важни за здравето на сърцето.

Диетата DASH е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Тези храни са с високо съдържание на фибри и естествено с ниско съдържание на мазнини. Те съдържат и много хранителни вещества, които играят важна роля за понижаване на кръвното налягане и намаляване на възпалението (което може да допринесе за високото кръвно налягане).Освен това тя е с ниско съдържание на сол, мазнини и холестерол. Ако имате висока кръвна захар, при тази диета трябва да се стремите да приемате около 2000 калории дневно.

2. Средиземноморска диета

Друга диета, която може да бъде полезна при висока кръвна захар, е средиземноморската диета. Средиземноморската диета не е нова концепция, но все още е един от най-добрите начини за поддържане на добро здраве. Тя е разработена през 50-те години на миналия век от Ансел Кийс и други учени от Университета в Минесота, които търсят начин да помогнат на хората да се предпазят от сърдечни заболявания и други болести.

Диетата се състои от пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, боб, ядки и семена. Тя включва и млечни продукти като мляко и кисело мляко, както и зехтин. Идеята е, че тези храни ще помогнат за намаляване на високите нива на холестерола, които могат да доведат до сърдечни заболявания.

Средиземноморската диета обаче включва и здравословни мазнини като зехтин и ядки. Доказано е, че тази диета е ефективна за понижаване на кръвното налягане и кръвната захар.

3. Балансирана диета

Балансираната диета е сред най-предпочитаните диети при борещите се с висока кръвна захар. Балансираното хранене е от съществено значение за поддържане на нивата на кръвната захар в норма. Сложните въглехидрати, фибрите, белтъчините, здравословните мазнини, витамините, минералите, зеленчуците и ядките играят важна роля за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.

Сложните въглехидрати са добър източник на енергия и спомагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Фибрите спомагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта, което помага да се поддържат нивата на кръвната захар без скокове. Протеините спомагат за възстановяването и изграждането на тъканите и също помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Здравословните мазнини са необходими за усвояването на витамините и минералите и също помагат за поддържане на нивата на кръвната захар в норма.

Витамините и минералите са от съществено значение за много процеси в организма и също така могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Зеленчуците и ядките са добри източници на витамини, минерали и фибри и могат да помогнат за поддържане на нивата на кръвната захар в норма.

4. Кето диета

И накрая, кетогенната диета!

Кето диетата е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Доказано е, че тази диета е ефективна за понижаване на кръвната захар. При тази диета се консумират предимно мазнини като месо, риба, яйца и авокадо. Ще ядете и някои зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, като броколи и спанак.

Как действа кето диетата?

Вашето тяло използва глюкозата като основен източник на енергия. Основната функция на инсулина е да помага на глюкозата да навлезе в клетките ви, за да може да се използва за енергия. Когато ядете въглехидрати (например хляб), тялото ви ги разгражда на молекули глюкоза и освобождава инсулин, за да пренесе тази глюкоза в клетките ви и да я използва като енергия.

Когато сте на кето диета, често се случва хората да изпитат така наречения “кето грип“. Това е период от време, в който тялото ви се адаптира от използването на глюкоза като основен източник на гориво към използването на мазнини вместо нея. Макар че за някои хора кето грипът може да не е приятен, той всъщност е съвсем нормален – и обикновено продължава само около 2-4 дни! Ако имате висока кръвна захар, при тази диета трябва да се стремите да приемате около 2500 калории дневно.

Както забелязвате за щастие, има много възможности. Не се лишавайте от себе си! Можете да намерите ефективна диета за управление на нивата на кръвната си захар. Изберете такава, която отговаря на начина ви на живот и личните ви предпочитания, и опитайте.