Как да изберем слънцезащитен продукт за лятото

Как да изберем слънцезащитен продукт за лятото

Ето че лятото наближава, градусите се повишават, слънцето започва да става по-силно и е време да се замислим за защитата от слънцето за малки и големи. С толкова много възможности на пазара намирането на подходящия слънцезащитен продукт може да бъде трудно. В днешната статия ще се постараем с няколко въпроса да ви помогнем да вземете правилното решение.

Ето и няколко ключови аспекта при избора

1. Фокусирайте се върху SPF фактора

За много хора цифрите на етикета са просто числа, но те са определящи, когато става въпрос за защита от слънцето. Според Американската академия на дерматолозите минималният SPF фактор, който трябва да се използва за защита е 30. Според тяхно проучване, SPF30 предпазва 97% от вредните слънчеви лъчи, докато SPF50 предпазва 98%. Дерматолози и педиатри препоръчват SPF50 за деца.

2. Внимателно прочетете етикета

Прочетете внимателно етикета на вашия слънцезащитен продукт, за да сте сигурни, че пише „широк спектър”, което означава, че блокира както UVA, така и UVB лъчите. SFP факторът предпазва само от UVB лъчите, като единственият начин да осигурите UVA защита е да използвате слънцезащитен крем, който използва съставки блокиращи UVA лъчите.

3. Съставки за UVA защита

 • цинков оксид
 • титанов диоксид
 • оксибензон
 • октиноксат
 • авобензон
 • сулизобензон

4. Внимавайте за водоустойчивост

Препоръчително е за максимално добра защита продуктът да е водоустойчив, освен ако сте сигурни, че няма да влизате във водата. Не забравяйте и за потта, която също може премахне слънцезащитния крем.

Правилна употреба на слънцезащита

Слънцезащитният крем може да предпази от рак на кожата и от преждевременно стареене. Въпреки това, не е толкова ефективен ако не се нанася правилно. Следвайте тези съвети от сертифицирани от борда дерматолози, когато нанасяте слънцезащитен крем.

 • Изберете слънцезащитен крем, който има SPF 30 или по-висок, водоустойчив е и осигурява широкоспектърно покритие, което означава, че ви предпазва от UVA и UVB лъчи.
 • Нанесете слънцезащитен крем преди да излезете на открито. Отнема около 15 минути, докато кожата ви абсорбира слънцезащитния крем и да ви защити.
 • Използвайте достатъчно слънцезащитен крем. Втрийте старателно слънцезащитния крем в кожата си.
 • Нанесете слънцезащитен крем върху цялата гола кожа. Помнете шията, лицето, ушите, горната част на стъпалата и краката. За труднодостъпни зони като гърба ви помолете някой да ви помогне или използвайте спрей за слънцезащитен крем. Ако имате тънка коса, нанесете слънцезащитен крем върху скалпа си или носете шапка с широки периферии. За да защитите устните си, нанесете балсам за устни с SPF най-малко 15.
 • За да останете защитени, когато сте на открито, нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки два часа или веднага след плуване или изпотяване. 

Как да избера слънцезащитен крем за лицето си?

Използването на слънцезащитен крем за лицето ви помага да поддържате тена на лицето си равномерен. Когато избирате слънцезащитен продукт за лицето си изберете SPF30 или по-висок, който лесно се абсорбира от кожата. Независимо от цвета на кожата, винаги трябва да сте защитени от вредните слънчеви лъчи. Не забравяйте да измиете лицето си преди лягане.

Фотозащита според типа кожа

За суха и чувствителна кожа

За суха и чувствителна кожа изберете слънцезащитен крем с хидратиращи съставки, който ще успокояват и защитават кожата ви.

За Акнеична и мазна кожа

Ако имате акне или мазна кожа, уверете се че вашият слънцезащитен крем е обозначен като „некомедогенен”, което означава че кремът не блокира порите.

За много светла кожа, с множество бенки

Ако сте с такъв тип кожа, трябва да използвате слънцезащитни продукти с най-висок фактор 50+, като избягвате излагането на слънце в часовете 12:00-16:00ч. Този тип кожа са най-застрашени от слънчево изгаряне и поява на ракови образувания на кожата.

За матова, тъмна кожа

Ако сте с такъв тип кожа вие сте късметлии и сте най-облагодетелствани, защото при правилно нанасяне на защита дори и в пиковите часове няма опасност да изгорите от слънцето и ще успеете да придобиете страхотен тен. Използвайте слънцезащитен фактор 10 или 15.

Съвети

 • Винаги използвайте различни продукти за лице и тяло, т.к продуктите за лице са с по-щадяща формула
 • Използвайте само продукти в срок на годност
 • Нанасяйте слънцезащита дори когато сте под чадъра на плажа
 • Не пренебрегвайте и предпазвайте устните си от слънчевите лъчи
 • Нанасяйте слънцезащитни продукти на всички зони на тялото изложени на слънце. Местата, които най-често се пренебрегват са пръстите, задната част на врата, стъпалата, мишниците.
 • Ако е необходимо и нямате навик регулярно да нанасяте защита си направете напомняне на телефона, така ще бъдете сигурни, че няма да забравите.

И не забравяйте, който и тип слънцезащита да изберете – спрей, олио, крем, лосион, най-добрият слънцезащитен продукт е използваният! Пазете себе си и кожата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *