Как да разберем дали ни е здрав черния дроб

Как да разберем дали ни е здрав черния дроб

Задачата на черния дроб е да преработва хранителните вещества и токсините, които постъпват в организма, за да поддържа правилното му функциониране. Този орган играе роля и в над 500 процеса в човешкото тяло. Следователно неправилното функциониране на черния дроб може да доведе до редица симптоми и сериозни здравословни състояния.

Черният дроб е отговорен за много жизненоважни функции в тялото ни, включително храносмилането, метаболизма и детоксикацията. Той също така произвежда жлъчка, която помага за смилането на мазнините в храната и за изхвърлянето на токсините от организма.

Черният дроб е отговорен и за изхвърлянето на излишните течности от тялото и за съхраняването на хранителните вещества под формата на гликоген за по-късна употреба.

Начини, по които можете да определите дали черния дроб е здрав:

  1. Проверете движението на червата си – Черният дроб е отговорен за филтрирането на токсините от организма. Когато той не работи оптимално, токсините могат да се натрупват в организма и да предизвикат проблеми в него. Един от най-често срещаните симптоми на чернодробно заболяване е запек или диария.
  2. Проверете цвета на урината си – Ако урината ви е с яркожълт цвят, това означава, че черният ви дроб функционира добре и филтрира токсините от тялото ви. Ако обаче урината ви е по-тъмножълта или дори кафяво-оранжева, това означава, че тези токсини се натрупват в организма ви. Това може да бъде опасно, тъй като те могат да започнат да засягат други органи като бъбреците и панкреаса.
  3. Проверете цвета на кожата си – Ако имате жълто-кафяви петна по кожата си, това е знак, че черният ви дроб не функционира правилно. Това може да бъде причинено от инфекция или заболяване, така че е важно да се прегледате от лекар, ако забележите това.
  4. Проверете менструалния си цикъл – Здравият черен дроб произвежда хормони, които регулират менструалния цикъл, така че ако тези хормони не се произвеждат в необходимото количество или изобщо не се произвеждат, тогава може да е индикация за проблем.
  5. Направете кръвни изследвания – Кръвните тестове могат да покажат дали черният ви дроб функционира правилно и дали има някакви отклонения. Те също така могат да покажат дали в диетата ви липсват определени хранителни вещества или дали има необичайно натрупване на токсини в кръвта ви.
  6. Направете изследване на урината – Тестовете на урината могат да установят признаци на чернодробно заболяване, като например необичайни нива на протеини, захар и билирубин (жълт пигмент, получен при разграждането на червените кръвни клетки).
  7. Направете образна диагностика – Образните изследвания, като ултразвук, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, могат да помогнат за откриване на различни състояния, засягащи органа, включително тумори, възпаления и цироза (образуване на белези).
  8. Проверете цвета на изпражненията си – Зеленият или жълтият оттенък на изпражненията Ви може да означава, че жлъчката не преминава правилно през черния дроб, което може да е причинено от възпаление или хепатит С (HCV).

Ето някои признаци, които показват дали черният ви дроб е здрав или не:

  • Нямате болка, когато натиснете дясната долна страна на корема си под гръдния кош. Ако болката продължава или се усилва, може би нещо не е наред с черния ви дроб.
  • Чувствате се изтощени след обилно хранене, въпреки че обикновено водите активен начин на живот. Трябва да проверите дали храната Ви не съдържа прекалено много мазнини или въглехидрати (хляб, тестени изделия). Тези храни ще ви накарат да се чувствате уморени след консумацията им, тъй като храносмилането им отнема повече време, отколкото на зеленчуците или плодовете. По-добре е да ги избягвате преди лягане или след събуждане сутрин, ако искате да се чувствате енергични през деня!

Как да защитим лесно черния дроб?

За щастие има някои прости неща, които можете да правите, за да поддържате черния си дроб здрав и силен, така че да може да изпълнява добре задълженията си. Ето няколко съвета:

1) Пийте много течности (най-добре вода), за да остане тялото ви хидратирано. Това ще помогне и за изхвърлянето на токсините от организма.

2) Приемайте пробиотици.

3) Приемайте добавки с витамин С или яжте портокали всеки ден.

4) Яжте храни, богати на антиоксиданти (като боровинки), които помагат да защитите организма си от уврежданията, причинени от свободните радикали.

5) Избягвайте алкохол и сладки напитки.

6) Упражнявайте се редовно и бъдете активни през целия ден.

7) Правете профилактични медицински преглед и кръвен тест на всеки шест месеца. Черният дроб няма рецептори за болка, така че е важно да си правите редовни прегледи, за да сте сигурни, че той функционира правилно.

8) Включете прием на бял трън, който ще помогне за детоксикацията на организма и защитава жизненоважните функции на черния дроб.

Здравият черен дроб може да бъде разликата между щастливия и активен живот и борбата за оздравяване всеки ден. Затова имайте предвид тези признаци на нездрав черен дроб и полезни съвети, за да можете да ги избегнете.