Как Обединеното кралство отпразнува платиненият юбилей на кралица Елизабет II

Как Обединеното кралство отпразнува платиненият юбилей на кралица Елизабет II

От 2.06. до 05.06.2022г Обединеното кралство честваше платиненият юбилей на кралица Елизабет II. На 6 февруари тази година, Нейно величество Кралицата стана първият британски монарх, който отбелязва 70 години на служба на народа на Обединеното кралство, кралствата и Британската общност. Четирите дни на тържествата включваха множество обществени събития и дейности, ето и някои от основните и най-интересни събития:

Парадът за рождения ден на кралицата (Trooping the Color)

Парадът за рожденият ден на кралицата се проведе в четвъртък, 02.06.2022г с начален час 11:00ч. Повече от 1400 парадни войници, 200 коня и 400 музиканта се събраха на традиционния парад, за да отбележат официалния рожден ден на кралицата, който обикновено се провежда във втората събота на юни. По време на парада за рождения ден на кралицата беше изстрелян кралски пистолетен поздрав. А тези, които нямаха възможност да гледат от улиците тържествените събития, можеха да се насладят на празненствата, които се излъчваха на живо по BBC One.

 

St Paul’s празнува годината на платинения юбилей със служба на благодарността – Закрито/частно събитие

Служба на благодарността за царуването на кралицата се проведе в катедралата Свети Павел на 03.06 (петък). Велик Павел е най-голямата църковна камбана в страната и беше бита за службата в нейна чест. През 70-те години на миналият век заради счупен механизъм не функционираше, но църковната камбана е възстановена през 2021г. Това е първият кралски повод, по който зазвъня, откакто е възстановен.

Принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс пристигнаха за национална служба в лондонската катедрала Сейнт Пол в петък, за да отпразнуват юбилея. Кралицата не е пръсъствала на службата, т.к е изпитала дискомфорт.

 

Дербито в Epsom Downs – отворено събитие, изисква се предварителна резервация/билет

Нейно Величество Кралицата, придружена от членове на кралското семейство, присъства на дербито в Epsom Downs. Epsom Downs е състезателна писта от клас 1 на хълмовете, свързани с Epsom в Съри, Англия, която се използва за надбягвания с чистокръвни коне.

 

Платинено парти на BBC в двореца – отворено събитие, изисква се предварителна резервация/билет

Водещите Кърсти Йънг и Роман Кемп водиха платиненото парти в двореца, което се излъчи на живо в BBC и се състоя на 4.06. в Бъкингамският дворец. Закриването на шоуто, което продължи два часа и половина направи легендата Даяна Рос с първото си изпълнение на живо в Обединеното кралство от 15 години.

Даяна Рос казва: „Имах честта да се срещам с кралицата много пъти през живота си, включително когато бях със семейството си. Нейно Величество има и продължава да бъде толкова невероятно вдъхновение за толкова много хора по света и аз бях абсолютно щастлив да получа покана да изпълня по такъв важен и исторически повод.”

Queen + Adam Lambert, Alicia Keys, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, Elbow и George Ezra, Duran Duran, Andrea Bocelli, Mimi Webb, Sam Ryder, Jax Jones, Celeste, Nile Rodgers, Sigala и Diversity – всички изпълняват най-големите си хитове в звездна почит към безпрецедентната годишнина на Нейно Величество.

Вечерта се завъртя около глобални теми, които са се зародили или развили по време на царуването на Нейно Величество поради изключителния принос на Великобритания и Британската общност, включително мода, спорт, околна среда, 70 години поп музика и мюзикъли.

В кралската ложа наблюдаваха принцът на Уелс и херцогинята на Корнуол с принцеса Ан, заедно с херцога и херцогинята на Кеймбридж и техните деца .

Платинен юбилейен конкурс – отворено събитие

Конкурсът, който се проведе на 05.06 развълнува зрителите с богата палитра от улично изкуство, театър, музика, цирк и костюми, за да отпразнува отдадеността и непоклатимият дух на Нейно Величество. В шествието „Реката на надеждата” бяха поканени да се включат деца от цялото Обединено кралство. Децата от началното и средното училище бяха поканени да създадат картина на своите надежди и стремежи за планетата през следващите 70 години. Част от тези творения ще бъдат прехвърлени върху копринени знамена, които ще носят ученици от гимназията.

 

Маяци светят в чест на платинения юбилей на кралица Елизабет II

За да отбележат платинения юбилей на кралица Елизабет, 3200 маяка бяха запалени по Британските острови. Практиката датира от средновековието, когато по крайбрежието са били осветени маяци, за да предупреждават за предстояща инвазия. Тази година запалването на факлата е сигнал за празнуващите. Бруно Пийк, майсторът на конкурса за юбилейните маяци, каза пред The ​​Washington Post : „Кралицата беше нашият фар, безотказна в нейната служба и затова искаме да покажем нашата признателност.

 

Това беше само една малка част от официалните събития, с които се отбеляза 70годишното управление на кралица Елизабет II.  Може би едно от най-запомнящите се неща от юбилея е как Принц Луи забавлява тълпите с вълнението и реакциите си на изпълненото с цветове шествие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *