Как се лекува шум в ушите, когато няма здравословен проблем

Как се лекува шум в ушите, когато няма здравословен проблем

Тинитусът или шум в ушите е усещането за звънене, свирене или друг звук в ушите. Въпреки че най-често се свързва със загуба на слуха, шумът в ушите може да се появи и при хора с нормален слух. Звукът може да бъде постоянен или периодичен и може да бъде много тих или силен като височината му може да варира. На какво се дължат тези звуци и как можете да лекувате шума в ушите, за да изчезне?

Методи за лечение на шум в ушите:

  • Следете кога и къде чувате звъненето в ушите си и какво сте правили, когато то е започнало.

Ако изпитвате шум в ушите, опитайте се да следите кога и къде го чувате и какво сте правили, когато е започнал.

Важно е да знаете кога чувате звъненето в ушите си, защото това може да ви помогне да установите причината. Ако това се случва само когато сте на работа или в определена стая например, тогава може да е свързано с това колко шумни са тези места. Това може да означава, че звъненето е причинено от нещо като фактор на околната среда или шумни машини наблизо.

Важно е също така да знаете какво сте правили преди да започне звъненето, защото това може да помогне да се определи дали симптомите ви се дължат на стрес или тревожност.

  • Избягвайте силните шумове, ярката светлина и стреса.

Първата стъпка в лечението на шума в ушите е избягването на силни шумове и ярки светлини. Силните шумове могат да причинят увреждане на слуха ви с течение на времето, затова е важно да не се излагате на силна музика или други звуци със силна сила за дълги периоди от време. Това обаче невинаги е възможно – особено ако работите в среда, в която през целия ден има шумни машини! Ако случаят с вас е такъв, опитайте се да използвате тапи за уши, докато работите, или да носите слушалки.

Ярките светлини могат да причинят напрежение в очите, което води до болки в ушите. Освен това ярките светлини могат да затруднят съня ви през нощта, което ще влоши дискомфорта.

  • Запознайте се с листовката на лекарствата, които приемате и техните странични ефекти.

Важно е да се запознаете с листовката на лекарствата, които приемате, и с техните странични ефекти. По този начин ще знаете дали има някакви странични ефекти, които могат да причинят шум в ушите.

  • Практикувайте техники за релаксация

Един от най-лесните и ефективни начини за лечение на шума в ушите е релаксацията. Когато се чувствате стресирани, организмът ви освобождава адреналин и кортизол, които могат да доведат до увеличаване на притока на кръв в ушите. Това може да доведе до звънене, бръмчене или бучене, от които е трудно да се отървете.

Техниките за релаксация, като йога, медитация, дихателни упражнения и водени образи, са чудесни начини за намаляване на стреса и облекчаване на шума в ушите.

  • Звукова терапия

Звукотерапията е чудесен начин за лечение на шума в ушите.

Шумовата загуба на слуха се причинява от силни звуци и може да засегне способността ви да чувате. Звукотерапията включва слушане на определени звуци, които могат да помогнат за подобряване на качеството на слуха ви.

При нея се използват слушалки, които възпроизвеждат желаната честота на звука във всяко ухо. Обикновено звукът се генерира от електронно устройство, но в някои клиники се използват акустични инструменти като флейти или барабани, за да се получат желаните тонове.

Доказано е, че звукотерапията е ефективна при лечението на различни видове загуба на слуха, включително тинитус (звънене в ушите), хиперакузис (изключителна чувствителност към звук) и свързана с възрастта загуба на слуха.

  • Бабини рецепти за шум в ушите

Лечение на шум в ушите с хрян- 1 корен от хрян се кисне във вода за 3-4часа, след което се рендосва. Консумира се по 1с.л.

Лечение с креева тинктура – 10мл клеева тинктура с 40мл зехтин се съхранява в шишенце. Преди употреба се разклаща добре, потапя се тампонче и се слага в ухото за 12ч. На следващият ден отново се повтаря процедурата.

Надяваме се, че тази статия ще облекчи страховете ви и ще ви помогне да разберете как да лекувате шума в ушите и какво причинява шума, който е свързан с него. В повечето случаи шумът в ушите не е свързан с някакъв сериозен здравословен проблем. Той не се влошава с течение на времето и може да изчезне толкова внезапно, колкото се е появил.