Какви изследвания са необходими за черния дроб

Какви изследвания са необходими за черния дроб

Функционалният тест на черния дроб е кръвен тест, който може да помогне на лекаря ви да диагностицира и наблюдава различни състояния и заболявания на черния дроб. Повечето от тези тестове измерват колко добре черният дроб метаболизира лекарства, хранителни вещества и де справя с токсини. Някои от тях директно оценяват дали дадено състояние причинява увреждане на чернодробните ви клетки, докато други разглеждат структурата на черния ви дроб или колко добре функционира той.

Аланин аминотрансфераза (АЛАТ)

Това е ензим, който помага на черния дроб да разгражда протеините. Концентрацията на този ензим показва дали в черния дроб има натрупване на токсини. Тя също така показва дали има увреждане на чернодробните клетки, което може да бъде причинено от различни фактори, включително консумация на алкохол и високи нива на захар.
Високото ниво на ALT може да означава сериозни проблеми със здравето ви и трябва да бъде проверено от медицински специалист.

Аспартат аминотрансфераза (АСАТ)

Чернодробен ензим, който не е толкова специфичен показател за определяне на чернодробната функция, но също е важен за общата диагноза.
Аспартат аминотрансферазата (AST) е ензим, който се намира във всички клетки на организма и се използва за прехвърляне на аминогрупи от една молекула в друга. Черният дроб произвежда AST, когато разгражда мускулна тъкан или разгражда аминокиселини.

Гамаглутамилтранспептидаза/гамаглутамилтрансфераза (ГГТ) 

Това също е ензим, който се намира в черния дроб, бъбреците и панкреаса. Нивото му зависи основно от функционирането на черния дроб и жлъчката. При възпаление на тези органи нивото на ГГТ се повишава.
Основната функция на ГГТ е да превръща глицина в гама-аминомаслена киселина (ГАМК), която е аминокиселина, предотвратяваща хиперактивността в нервната ни система.

Фибриноген

Това е белтък, чието ниво в кръвта се изследва, за да се определи дали в организма има остро възпаление. Изследването на нивата на фибриногена се извършва, за да се определи наличието и степента на чернодробно заболяване. Ниското ниво на фибриноген показва висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Билирубин

Билирубинът е пигмент, който се образува в жлъчния сок. Той се образува, когато старите еритроцити или червените кръвни клетки се разрушават в черния дроб. Високото ниво на билирубин може да се наблюдава при пожълтяване на кожата и лигавиците. Това е индикация, че може да има проблем с черния дроб или жлъчните пътища.

Алкална фосфатаза

Ензим, който може да се открие в кръвта и жлъчката. Повишеното ниво на алкалната фосфатаза може да показва проблем с черния дроб или жлъчните пътища.

Черният дроб е отговорен за много функции, включително преработване на хранителните вещества от храната, съхраняване на енергия и мазнини, детоксикация на вредни вещества и синтез на протеини. Черният дроб също така произвежда жлъчка, която помага за разграждането на мазнините в храната, така че те да могат да се абсорбират в кръвния поток.
Когато нещо се обърка в някой от тези процеси или системи, това може да доведе до повишаване на нивата на алкалната фосфатаза.

Холинестераза

Това е ензим, синтезиращ се в черния дроб. Нивото му показва състоянието на черния дроб. Ако нивото е ниско, това е индикация за напреднал етап на чернодробно заболяване.

Лактатдехидрогеназата (LDH)

Маркер за увреждане на тъканите, но не е специфичен. Освен това е само едно от многото клинични и лабораторни изследвания, които трябва да бъдат извършени.

В допълнение към изброените по-горе тестове разширеният пакет за изследване на чернодробната функция включва:

Протромбиново време: Определя колко време е необходимо за образуване на съсирек.

Общ протеин: Тестове за албумин, глобулин и α1-глобулин.
Албумин: Албумин: важен кръвен протеин, който помага на организма да поддържа баланса на течностите в кръвоносните съдове и тъканите.
Общо изследване на урината: Извършва се пълна кръвна картина (ПКК) със специално внимание към червените кръвни клетки (ЧКК), белите кръвни клетки (БКК) и тромбоцитите.

Черният дроб е жизненоважен орган, който играе важна роля в храносмилането, метаболизма и детоксикацията. Заболяването на черния дроб може да причини много различни симптоми, включително гадене, загуба на апетит, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите) и болки в корема.

Функцията на черния дроб може да бъде измерена чрез тези кръвни тестове. Ако имате симптоми и отклонения в кръвните резултати, не губете време и се консултирайте с Вашият лекар!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *