Какви са нормалните стойности на кръвната захар? – методи за измерване

Какви са нормалните стойности на кръвната захар? – методи за измерване

Искате ли да знаете какви са нормалните стойности на кръвната захар? Ако сте отговорили с “да”, тогава тази статия е за вас! Нивата на кръвната захар имат пряко влияние върху вашето здраве и ако не следите редовно стойностите, това може да доведе до сериозни последици за здравето.

За глюкозата и инсулина накратко

Глюкозата е основният източник на енергия за организма. Тя се съхранява в черния дроб и мускулите като гликоген. Когато глюкозата е необходима, тя постепенно се освобождава в кръвния поток. Инсулинът, произвеждан от панкреаса, помага на глюкозата да попадне в клетките. Когато има повече глюкоза, отколкото е необходимо, тя се съхранява като гликоген в черния дроб и мускулите. Ако няма достатъчно инсулин, който да придвижва глюкозата от кръвния поток към клетките, или ако организмът Ви не реагира нормално на инсулина (инсулинова резистентност), нивото на кръвната Ви захар може да е твърде високо.

Колко е нормалната кръвна захар?

референтни стойности

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че нивото на кръвната ви захар е различно от това на всички останали и може да се променя през деня. Човек, който има диабет или друго състояние, което засяга метаболизма му, може да се наложи да бъде по-внимателен при изследването на кръвната си захар.

През деня нивата на кръвната захар са най-ниски непосредствено преди хранене, така че обичайната практика е да се тествате сутрин, след като не сте яли поне 8 часа.

Нормалната кръвна глюкоза на гладно е под 5,5 mmol/L, а 2 часа след хранене – под 7,8 mmol/L. За здрав човек без диабет стойностите преди хранене са около 3,9-4,4 mmol/L, но е възможно 3,3 mmol/L да са нормални за някои, а 5,0 mmol/L – за други.

Стойности, които превишават нормалните, но не достигат референтните стойности за диагноза диабет се дефинират като преддиабет.

Референтни стойности на кръвната захар от пръста

Убождането с пръст е удобен и безболезнен начин за измерване на нивото на глюкозата в кръвта. В България е прието концентрацията на глюкоза в серума да се изразява в милимоли на литър кръв – показател за енергийния ресурс, наличен за метаболизиране от организма. Референтните или нормални стойности на кръвната глюкоза са 3,3 до 5,4 mmol/L или между 3 и 7 g глюкоза в целия кръвен поток в момента на измерването.

Важно: Резултатите от изследването на кръвната глюкоза на гладно могат да бъдат високи, ако последното хранене, което сте консумирали преди лягане предишната вечер, е било с високо съдържание на нишесте. Нивата на кръвната глюкоза могат да варират в зависимост от редица фактори, включително хранене, физическа активност и стрес. За да се отчетат тези колебания, референтните стойности не са една стойност, а по-скоро диапазон. За приемлив диапазон се счита този, в който резултатите могат да варират при нормални условия.

Резултатите също така ще покажат какви са средните нива на кръвната захар с течение на времето и могат да помогнат да следите колко добре ви действа планът за лечение.

Методи за измерване на кръвна захар

Вземане на кръв от пръст

То е бързо и лесно и не изисква специално оборудване или обучение. Можете да го направите навсякъде и по всяко време – независимо дали сте у дома, на работа или в движение.

Вземане на кръв от вената

Домашните глюкомери са чудесен начин да тествате кръвната си захар в домашни условия, но те дават отклонения до 10%. Най-точните резултати се получават при вземане на кръв от вена. Лабораторният анализ е най-надежден. Тази манипулация са по-скъпа и отнемат повече време от домашните глюкомери, но лекарите използват именно нея, защото дава по-точна представа за нивата на кръвната захар.

Устройство за непрекъснато наблюдение на глюкозата (CGM)

Непрекъснатото наблюдение на глюкозата (CGM) е инструмент за хора с диабет. Той измерва нивата на глюкозата 24 часа в денонощието, когато носите устройството.

Ако сте диагностицирани с диабет тип 1 или тип 2, CGM може да ви помогне да управлявате по-добре нивата на кръвната си захар с течение на времето. С помощта на CGM можете да научите как различните дейности, храни и лекарства влияят на нивата на кръвната Ви захар през деня.

Ще можете да виждате графики на нивата на глюкозата си през деня и нощта. Това ще ви позволи да правите корекции на инсулиновите си дози въз основа на тенденциите в показанията на глюкозата с течение на времето.

Безкръвно измерване на кръвна захар с игла и конец

Ако нямате глюкомер или достъп до лаборатория, можете да използвате народния метод за измерване на кръвната захар с игла и конец.

Ето един лесен начин да го направите:

  1. Вдява се конец с дължина 15-20 см в игла.
  2. Поставете на масата линийка с дължина най-малко 10 см.
  3. Притиснете нулата с палеца и хванете конеца с иглата върху нея с другата ръка – иглата трябва да виси сама от палеца.
  4. Започвате бавно да се придвижвате по линията, докато наблюдавате как иглата минава през числата и наблюдавате кога ще се залюлее.

Този метод се използва в някои части на Европа още отпреди изобретяването на глюкомерите, но не се смята за достатъчно точен, за да бъде полезен за диагностициране на диабет или за вземане на решения за дозиране на лекарства.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете как се използват различните методи за измерване на стойностите на кръвната захар и какви са нейните нормални референтни стойности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *