Внимание: Какви са симптомите при висока кръвна захар

Внимание: Какви са симптомите при висока кръвна захар

Ако кръвната ви захар е твърде висока, това може да доведе до редица дългосрочни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и бъбречна недостатъчност. Тя може също така да предизвика жажда и глад, което води до увеличаване на теглото. В днешната статия ще разгледаме признаците и симптомите на висока кръвна захар или т.нар хипергликемия.

Висока кръвна захар симптоми:

  • Прекомерна жажда

Прекомерната жажда е един от най-често срещаните симптоми на висока кръвна захар. Когато имате висока кръвна захар, бъбреците ви започват да губят способността си да реабсорбират вода. Това означава, че те започват да се освобождават от излишната вода в урината ви и вие започвате да изпитвате по-често жажда.

  • Често уриниране

Честото уриниране е често срещан симптом на висока кръвна захар, която се нарича още хипергликемия. Това може да се случи, когато организмът ви не разполага с достатъчно инсулин, за да поддържа нивата на кръвната захар под контрол. Когато това се случи, тялото ви се опитва да се освободи от излишната глюкоза чрез уриниране, което може да доведе до по-чести посещения на тоалетната.

  • Умора

Високата кръвна захар (хипергликемия) може да причини умора при хората с диабет. Това се случва, когато организмът не е в състояние да използва правилно глюкозата, което води до натрупването ѝ в кръвта. В резултат на това клетките не получават достатъчно енергия, необходима за изпълнение на функциите им, и това може да ви накара да се чувствате уморени.

Важно е да запомните, че чувството на умора не означава, че кръвната ви захар е твърде висока, то просто означава, че тялото ви не получава достатъчно енергия от храната, която приемате. Така че, ако се чувствате уморени и се притеснявате за нивата на кръвната си захар, проверете нивото на кръвната си глюкоза, вместо да приемате, че всичките ви симптоми са свързани с високи или ниски нива на кръвната захар.

  • Замъглено зрение

Замъгленото зрение е от основните симптоми на висока кръвна захар. То може да бъде причинено от увреждане на зрителния нерв, който свързва окото с мозъка. Увреждането може да бъде временно или постоянно, в зависимост от това колко висока е кръвната ви захар и колко дълго се задържа такава.

  • Повишено чувство на глад

Ако се чувствате по-гладни от обикновено или ако изпитвате глад за сладкиши, това може да означава, че кръвната ви захар е твърде висока. Това се дължи на факта, че организмът ви работи усилено, за да се справи с допълнителната глюкоза в кръвта, което води до повишаване на апетита и жаждата.

  • Бавно заздравяващи рани или чести инфекции

Завишената  кръвна захар може да доведе до различни симптоми, включително бавно заздравяващи рани и чести инфекции. Може да затрудни борбата на организма с инфекциите, а също така може да доведе до увреждане на кожата, което да увеличи вероятността от инфектиране на раните.

  • Необяснима загуба на тегло

Когато тялото преработва глюкозата, то я превръща в енергия. При нива на кръвната захар извън нормата, способността на организма да произвежда инсулин е нарушена, което може да доведе до натрупване на глюкоза в кръвта. Това може да доведе до енергиен глад на клетките и те ще започнат да се самоизяждат: протеините ще се разграждат на аминокиселини, а мазнините – на мастни киселини. Това създава недостиг на хранителни вещества в кръвта и ви кара да се чувствате постоянно уморени и слаби – дотолкова, че може да отслабнете, без да се опитвате!

  • Сухота в устата и сърбеж по кожата

Ако имате сухота в устата, това обикновено се дължи на факта, че тялото ви се опитва да компенсира дехидратацията, причинена от високата кръвна захар. Когато имате висока кръвна захар, тялото ви губи течности по-бързо от нормалното. Дехидратацията означава, че в тялото ви няма достатъчно вода, за да може всеки орган – включително и устата ви – да работи добре. Така че, ако имате сухота в устата, това вероятно се дължи на факта, че тялото ви работи извънредно, за да се справи със загубата на течности.

Сърбежът по кожата е друг симптом, който се причинява от повишения кортизол, но по други причини: когато сте под стрес, тялото ви отделя повече хистамин от обикновено, което води до усещане за сърбеж по кожата.

  • Увреждане на нервите на ръцете и краката (причиняващо мравучкане, изтръпване или болка)

Увреждането на нервите се причинява от високите нива на захар в кръвта с течение на времето. Изтръпване или мравучкане в краката може да означава увреждане на нервите в краката и стъпалата. То може да бъде и признак на лошо кръвообращение, което е често срещано усложнение на диабета.

  • Раздразнителност

Когато организмът няма достатъчно енергия, той се чувства уморен и раздразнителен, което може да доведе до промени в настроението и избухливост.

Ако сте диагностицирани с висока кръвна захар, трябва да се погрижите да поддържате нивата ѝ в норма. Необходимо да се справите със завишените нива в кратък период от време, в противен случай организмът ви може да страда от различни заболявания, дължащи се на излишната глюкоза. Съществуват много начини за справяне с това състояние, които могат да бъдат включени в ежедневието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *