Какво е бенфотиамин и какви са ползите

Какво е бенфотиамин и какви са ползите

БЕНФОТИАМИН – БИОНАЛИЧНАТА ФОРМА НА ВИТАМИН В1

Бенфотиаминът е синтетично, мастноразтворимо, производно на тиамина. След като попадне в клетката, бенфотиамин се преобразува в тиамин пирофосфат (TPP) – водоразтворимата активна коензимна форма на витамин В1.

Как да блокираме високата кръвна захар при диабетици с употреба на Бенфотиамин

Малко хора осъзнават, че конвенционалните лекарства за диабет не успяват да предпазят от диабетни усложнения като слепота, периферни невропатии и инсулт. Бенфотиамин блокира пътищата, по които високата кръвна захар уврежда клетките в цялото тяло.

Бенфотиаминът, малко известна мастноразтворима форма на витамин В1, помага за предотвратяване на развитието и прогресията на много диабетни усложнения. В резултат на това бенфотиаминът се превърна в критично хранително вещество за тези, които се стремят да предотвратят потенциално смъртоносното въздействие на продължително високи нива на кръвната захар.

Бенфотиаминът действа чрез нов механизъм, блокирайки биохимичните пътища, чрез които високата кръвна захар уврежда клетките в цялото тяло. Вече достъпен като евтина хранителна добавка, бенфотиаминът може да помогне на страдащите от диабет да защитят нервите, бъбреците, очите, кръвоносните съдове и сърцето. Многостранните ефекти на бенфотиамин за предотвратяване на опасни диабетни усложнения го правят важна добавка за хора с повишени нива на кръвната захар.

Въпреки това, докато тиаминът е разтворим само във вода, бенфотиаминът е мастноразтворим, характеристика, която му позволява да навлиза в клетките много по-лесно от тиамина и по този начин помага за предотвратяване на дисфункция, свързана с диабета в клетките. Тази повишена бионаличност прави бенфотиамин особено ефективен при лечение на увреждане на тъканите и органите, свързано с хипергликемия.

Невропатията или нервното заболяване е едно от най-разпространените и болезнени усложнения на диабета.

Характеристиките на диабетната невропатия включват:

  • Увреждане на периферните нерви на крайниците
  • Болка, която може да не реагира на конвенционалните болкоуспокояващи
  • Изтръпване и променено усещане, засягащи крайниците

Нервите на крайниците могат да се повредят едновременно, причинявайки полиневропатия.

Ползите от Витамин В1 (Тиамин)

-правилното развитие на миелиновите обвивки около нервите

-поддържане на фокуса, паметта и мисловната функция

-намаляване на риска от развитие на болест на Алцхаймер

-възстановяване нормалните нива В1 при синдром на Вернике-Корсаков – разстройство, засягащо хора с хроничен алкохолизъм

-защитата на кръвоносните съдове, ретината и нервите от увреждания, предизвикани от високите нива на кръвната захар

-намаляване на болката в периферния нерв при диабетна невропатия

-поддържане на нормалната сърдечна дейност и облекчаване на симптомите при застойна сърдечна недостатъчност

-стимулиране производството на червени кръвни клетки и увеличаване на тонуса и жизнеността

-метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите

-производството на солна киселина, която от своя страна стимулира производството на ензими, разграждането на храната и усвояването на полезните вещества от нея.

БЕНФОТИАМИН: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Бенфотиаминът помага за облекчаване на полиневропатия, болка и дисфункция, засягаща множество нерви в крайниците, като същевременно предпазва от увреждащ тъканите оксидативен стрес в мозъка.

Бенфотиаминът предпазва бъбреците от оксидативен стрес и загуба на филтрираща способност, като по този начин помага за предотвратяване на диабетно бъбречно заболяване.

Способността на бенфотиамин да поддържа здравето на ендотелните клетки може да има важни последици за подпомагане на хората да избягват периферни съдови заболявания. Сега учените вярват, че ендотелната дисфункция, която възниква при диабет, може лесно да доведе до диабетно периферно съдово заболяване.

УВРЕЖДАЩИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН В1

Приемът на прости въглехидрати, които тялото преработва главно в глюкоза, автоматично увеличава нуждата от диетичен тиамин. В резултат на това хората често страдат от дефицит на витамин В1, когато рутинно консумират висококалорична диета с високо съдържание на въглехидрати с недостатъчна хранителна стойност. Алкохолизмът може също да доведе до дефицит на витамин В1, което води до състояние, известно като енцефалопатия на Вернике.

Други състояния, които могат да бъдат свързани с дефицит на тиамин, са гастректомия (хирургично отстраняване на целия или част от стомаха) и бариатрична хирургия (използвана за лечение на затлъстяване), които допринасят за затруднения с усвояването на хранителните вещества.

Докато диабетът застрашава здравето на цялото тяло, очите са особено уязвими от увреждане. Увреждането на малките кръвоносни съдове, причинено от диабет, може да доведе до ретинопатия (заболяване на ретината на окото, което събира визуална информация) и дори до слепота.

В продължение на десетилетия бенфотиаминът се използва безопасно като лекарство с рецепта в Европа, където това естествено производно на витамин В1 е демонстрирало ефикасност за предотвратяване на много сериозни усложнения от продължителна хипергликемия.

*Статията има информативна стойност, тя не е основание за поставяне на диагноза и избиране на лечение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *