Кога се мери кръвна захар

Кога се мери кръвна захар

Кога трябва да измервам кръвната си захар? Този въпрос може да е объркващ за хората, които се интересуват. В края на краищата процедурата не е толкова приятна и може да се чудите дали си заслужава. Обикновено не се измерва редовно, но има определени моменти, в които трябва да се проверява. Затова в днешната статия ще разгледам този въпрос, като се постарая да бъда максимално точен.

Ето кога трябва да изследвате кръвната си захар ако сте с диабет тип 1:

Преди закуска. Тествайте се преди да се храните сутрин, тъй като тогава нивото на кръвната ви захар ще бъде най-ниско. Това ще ви даде представа колко инсулин да приемате за закуска.

След хранене. След като изядете храна или закуска, отново тествайте кръвната си захар, за да видите колко добре е била контролирана от количеството инсулин или друго лекарство за диабет, което сте приели след хранене. Не е необходимо при всяко хранене да се отчитат стойностите!

Два часа след хранене. Тествайте два часа след хранене, за да видите дали е необходим допълнителен инсулин през този период от време, за да контролирате нивото на кръвната си захар.

Преди лягане: Най-подходящото време за измерване на кръвната захар е преди лягане. Това ще ви помогне да определите дали нивата на кръвната ви захар се влияят от храните, които консумирате, и упражненията, които правите през деня.

Хората с диабет тип 2 може да имат по-редки изисквания за тестване в зависимост от фактори като възраст, тегло и други здравословни състояния.

За хората, които са с диагноза преддиабетно състояние е достатъчно да правят кръвни изследвания няколко пъти в годината.

Колко време след хранене се мери кръвната захар?

Нивата на кръвната захар обикновено се измерват от 1 до 2 часа след хранене, тъй като тогава те са най-високи.

Съществуват редица фактори, които могат да повлияят на нивата на кръвната захар, включително:

Храната, която приемате. Храните с висок гликемичен индекс (състоящи се от храни, които бързо повишават кръвната захар) могат да предизвикат повишаване на кръвната ви захар. Това може да се случи и при консумиране на твърде много храна наведнъж.

Нивото на активност. Ако се упражнявате интензивно или продължително време, това ще увеличи количеството инсулин, от което се нуждае тялото Ви, за да превърне глюкозата в енергия. Това означава, че кръвната Ви захар може да не спадне толкова бързо, колкото обикновено се случва след хранене.

Прием на хранителни добавки и билки за контрол на кръвната захар.

Болест – Ако се случи нещо неочаквано, например заболяване може да се наложи да ги проверявате по-често. Когато сте болни, нивото на кръвната захар може да е по-високо от обичайното. Това е така, защото организмът се нуждае от повече инсулин, за да превърне глюкозата в енергия (за да се пребори с болестта). Това може да се случи и ако имате треска или инфекция.

Други лекарства, които приемате, и техните странични ефекти. Някои лекарства могат да понижат или повишат нивата на кръвната захар, затова приемът на други лекарства трябва да бъде съобразен от лекуващият лекар.

Алкохолът също може да повлияе на нивата на кръвната захар и трябва да се избягва, ако сте диабетик. Важно е да информирате Вашия лекар за всички промени в начина Ви на живот, за да може той да направи необходимите корекции.

Американската диабетна асоциация твърди, че трябва да проверявате кръвната си захар, ако:

  • Чувствате се необичайно уморени или слаби
  • Имате проблеми с концентрацията или ясното мислене
  • Имате замъглено зрение или промяна в зрението си
  • Урината Ви мирише на сладко или на плодове или имате повече от обичайния брой инфекции на пикочните пътища (ИПП)
  • Имате гадене, повръщане и/или болки в корема, които не отшумяват след прием на храна.

Инсулиновата чувствителност варира през деня и нощта, така че измерването на кръвната захар по различно време може да ви даде по-добра представа за това колко добре реагира тялото ви на инсулина. Нивата могат да се променят през деня, затова е важно да ги проверявате по различно време на деня.