Ниско кръвно налягане – основни причини, симптоми и лечение на хипотонията

Ниско кръвно налягане – основни причини, симптоми и лечение на хипотонията

Тялото се нуждае от постоянно кръвоснабдяване, за да бъде здраво. Кръвното налягане е силата, с която кръвта преминава през вените и артериите, като снабдява органите и тъканите с необходимите им хранителни вещества.

Ако имате ниско кръвно налягане, известно още като хипотония, това означава, че налягането в артериите ви е по-ниско от нормалното. Това може да бъде както краткотрайно, така и хронично състояние.

То е признак, че някъде в тялото ви нещо не е наред, и може да бъде доста сериозно, ако не се лекува. В тази статия разглеждаме основните причини за ниското кръвно налягане, неговите симптоми и възможностите за лечение.

Какво е кръвно налягане и какви са стойностите?

Кръвното налягане е силата на кръвта, която циркулира в тялото ви. Измерва се в милиметри живачен стълб (mmHg).

Хипертония е, когато кръвното ви налягане е 140/90 mmHg или по-високо. Нормалните стойности са 120/80 mmHg.

Например, ако кръвното ви налягане е 120/80 mmHg, това означава, че за една минута сърцето изпомпва 120 милилитра кръв през съдовете със средно налягане от 80 mmHg.

Нормалната стойност на кръвното налягане зависи от възрастта и пола:

-за мъже на възраст от 18 до 29 години: 115/75 mmHg;

-за жени на възраст от 18 до 29 години: 100/70 mmHg;

-за мъже на възраст от 30 до 39 години: 120/80 mmHg;

-за жени на възраст от 30 до 39 години: 110/70 mmHg;

-за мъже на възраст от 40 до 49 години: 130/85 mmHg;

-за жени на възраст от 40 до 49 години: 120/80 mmHg;

-за мъже на възраст над 50 години: 135/85 mmHg;

-за жени на възраст над 50 години: 125/80 mmHg;

за деца: 90/60 mmHg.

Основни причини за ниско кръвно

Ниско кръвно налягане е наименованието на случаите, когато налягането в кръвоносните съдове е по-ниско от нормалното за възрастта на човека и други фактори. Това може да се дължи на много различни причини, като липса на физически упражнения, диабет, неправилно хранене или дори здравословно състояние като сърдечна недостатъчност.

Една от най-честите причини за ниско кръвно налягане е дехидратацията. Дехидратацията води до намаляване на обема на кръвта (количеството кръв в организма). Намаленият обем на кръвта може да накара сърцето ви да работи по-усилено, за да изпомпва същото количество кръв през артериите и вените ви. Когато това се случи, може да изпитате симптоми като замаяност, умора, главоболие и припадък. Ако тези симптоми са достатъчно тежки, те могат да доведат до понижаване на кръвното налягане, което е твърде ниско, за да може сърцето Ви да получава достатъчно кислород.

Друг начин, по който може да се развие ниско кръвно налягане, е в резултат на лекарствата, които се използват за лечение. Тези лекарства могат да предизвикат задържане на течности (да накарат тялото Ви да задържа повече течности) и да допринесат за ниско кръвно налягане. Например, диуретиците могат да предизвикат този ефект. Освен това някои видове антихипертензивни лекарства също могат да предизвикат задържане на натрий – макар че този ефект е по-рядко срещан, отколкото при диуретиците.

Анемия – Анемията се появява, когато в организма ви няма достатъчно червени кръвни клетки поради недостиг на желязо; това води до по-малко кислород в тялото, което води до замаяност или замайване.

Липса на физическа активност – Ако не се упражнявате редовно или ако сте били болни и не сте имали възможност да се движите много, това може да доведе до понижаване на кръвното налягане.

Стрес – Организмът реагира на стреса, като произвежда повече адреналин и други хормони, които карат сърцето да бие по-бързо и по-силно и да свива кръвоносните съдове, така че през тях да преминава по-малко кръв. Това може да доведе до по-ниски от нормалните стойности на кръвното налягане, както и до повишен риск от сърдечен удар и инсулт.

Хормонални нарушения (например по време на бременност) – По време на бременността организмът увеличава производството на хормони като прогестерон и естроген, за да подпомогне растежа на плода. На свой ред тези хормони предизвикват понижаване на кръвното налягане.

Хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, отколкото е необходимо. Това може да причини редица симптоми, включително умора, непоносимост към студ, увеличаване на теглото и запек. Хипофункцията на щитовидната жлеза засяга много части на тялото, включително сърдечната честота и ритъм, както и храносмилането като може да причини и ниско кръвно налягане.

Сърдечни заболявания и други заболявания на сърдечно-съдовата система – необходими са изследвания, за да се провери дали има медицинска причина като тази за ниското кръвно налягане.

Симптоми на хипотония

Симптомите на хипотония включват:

– Чувство на отпадналост или замаяност

– Замъглено зрение

– Усещане за горещина и изпотяване, особено когато сте в покой или седите неподвижно

– Изключителна умора

– Объркване, затруднена концентрация и загуба на памет

–  Повръщане

Лечение на ниското кръвно налягане

Ако някога сте се чувствали отпаднали или замаяни, или просто не сте толкова енергични, колкото обикновено, може да имате ниско кръвно налягане (хипотония).

Добрата новина е, че има много начини да се справите с ниското кръвно налягане. Ето какво трябва да знаете:

  1. яжте подхранващи храни като плодове и зеленчуци, които са богати на калий и магнезий – хранителни вещества, които помагат за поддържане на нормално кръвно налягане. Яжте балансирана храна, богата на хранителни вещества, като калий (банани), калций (мляко), натрий (сол), магнезий (черен шоколад), натриев бикарбонат (сода за хляб), витамин В6 (свински котлети), витамин С (портокалов сок), желязо (спанак), цинк (фъстъци). Тези храни ще ви помогнат да гарантирате, че организмът ви ще остане здрав.
  2. Пийте достатъчно вода през деня, за да не се дехидратирате (особено ако спортувате).
  3. Упражнявайте се ежедневно (но не точно преди лягане), тъй като това може да помогне за естественото понижаване на кръвното ви налягане с течение на времето.
  4. Ако е възможно, избягвайте кофеина и алкохола, защото те могат да накарат кръвното налягане да се повиши временно, докато са в организма, но след това бързо да спадне, след като преминат през храносмилателния тракт (което означава, че ефектът им върху организма е по-скоро временен, отколкото траен).
  5. Трябва да избягвате заместителите на солта, тъй като те съдържат калиев хлорид, който може да причини допълнителни проблеми, ако вече имате ниски нива на натрий.

Рецепти при ниско кръвно налягане

  • Опитайте с билки – Билки като плодове от глог (счукани), корен от хрян (счукан), семена от сминдух (счукани), боровинки (цели), листа от глухарче (пресни), семена от целина (цели) са ефективни за понижаване на ниското кръвно налягане по естествен път без никакви странични ефекти.
  • Айрян със сол е класическа бабина рецепта за ниско кръвно. Тя е много лесна за приготвяне, но също така е с много високо съдържание на натрий.

Основните съставки са:

-1 чаша айрян

– 1/2 ч.л сол

  • Рецепта със стафиди по Аюрведа – Накиснете 20 стафиди в чаша вода за една нощ.

На сутринта изпийте водата, в която са били накиснати стафидите. Яжте стафидите на гладно. Приемайте това средство в продължение на няколко седмици или дори на цял месец, докато горната и долната граница на кръвното налягане се нормализират.

  • Сок от сурово червено цвекло – Сокът от цвекло е полезен за справяне както с високо, така и с ниско кръвно налягане. При хипотония пийте по една чаша сок от цвекло два пъти дневно в продължение на около една седмица. Това ще помогне на тялото ви да регулира кръвното си налягане и да го поддържа на оптимално ниво.
  • Сок от моркови – За да приготвите тази рецепта, сложете две супени лъжици мед в чаша и разбъркайте с прясно изцеден сок от моркови, докато се смеси добре. Пийте два пъти дневно (на гладно сутрин и вечер).

Ниското кръвно налягане не е самостоятелно заболяване, а медицински симптом. Ако страдате от хипотония, трябва да се обърнете към семейния си лекар и да поискате помощ, за да се справите с проблема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *