Предимства на плуването в минерален басейн

Предимства на плуването в минерален басейн

Минералният басейн е най-добрият начин да се насладите на ползите от плуването. Минералите се съдържат в много термални води. Всъщност тези терапевтични свойства са това, което прави минералните басейни уникални. Ако досега не сте ги опитвали, трябва да се запознаете с многобройните им предимства. Плуването в минерален басейн е чудесен начин да се отпуснете и да релаксирате. То е и добър начин да подобрите здравето си. Ето и някои от тях:

Ползи за здравето от плуването в минерален басейн

Плуването е отличен начин за отслабване, тъй като изгаря калории и тонизира мускулите, като същевременно укрепва сърцето. Минералите, които се съдържат в естествената вода, имат и други ползи за здравето, включително:

1. Намалява нивата на стрес

Минералната вода съдържа магнезий, който помага на тялото да освободи хормоните на стреса и да се чувства по-спокойно. Това улеснява релаксацията след дълъг работен или учебен ден. 2. Подобрява качеството на съня: Ако имате проблеми със заспиването или със задържането на съня през нощта, опитайте да изпиете чаша минерална вода преди лягане. Магнезият, който се съдържа в натуралната вода, може да помогне за намаляване на нивата на тревожност и стрес, които могат да попречат на съня.

2. Насърчава функцията на бъбреците:

Минерали като калций и магнезий играят важна роля за здравословната функция на бъбреците, като им помагат да филтрират отпадъчните продукти от кръвния поток, за да могат да бъдат изхвърлени чрез уриниране. Това предотвратява натрупването на токсини в организма, което може да доведе до сериозни медицински състояния като камъни в бъбреците.

Минералите в минералните басейни включват:

Калций – Калцият е жизненоважен минерал за човешкото тяло и е от съществено значение за здравето на костите. Той е полезен и за кожата, тъй като калцият спомага за поддържане на еластичността на кожата и предотвратява появата на бръчки. Калцият също така помага за предотвратяване на мускулни крампи, особено тези, които се появяват след физически упражнения, както и на мускулни спазми.

Магнезий – Магнезият е друг важен минерал, който се съдържа в минералния басейн и има няколко ползи за здравето. Магнезият помага за регулиране на нивата на кръвното налягане и може да бъде полезен за лечение на високо кръвно налягане (хипертония). Той е полезен и за хората, които страдат от безсъние, тъй като магнезият помага за отпускане на мускулите, което може да помогне на хората да заспят по-лесно през нощта.

Натрий – Натрият е друг важен минерал, който се намира в минералния басейн, защото помага за регулиране на нивата на кръвната захар при диабетици или хора с проблеми с инсулиновата резистентност. Натрият също така помага за предотвратяване на умората, като повишава енергийните нива, така че да се чувствате по-малко уморени след упражнения или участие в тежки дейности през деня.

3. Намалява риска от инфекции и кожни проблеми като псориазис и екзема

Плуването в минерален басейн има много ползи за здравето. Една от най-важните е, че то намалява риска от инфекции и кожни проблеми като псориазис и екзема. Минералите, които се намират в тези басейни, се абсорбират от кожата и помагат за възстановяване на естествения баланс на киселинност в телата ни. Това води до по-добро кръвообращение, което помага за предпазване от инфекции и други заболявания.

4. Намалява риска от астма, алергии и други респираторни проблеми

Плуването в минерален басейн може да помогне за намаляване на риска от астма, алергии и други респираторни проблеми. Това е така, защото съдържанието на минерали във водата спомага за прочистването на белите дробове и дихателните пътища, което улеснява дишането.

5. Насърчава релаксацията, съня и умствената яснота

Плуването в минерален басейн е един от най-добрите начини да се отпуснете, да заспите и да избистрите ума си. Твърди се, че минералите във водата спомагат за намаляване на нивата на стрес, което може да ви помогне да се отпуснете по-добре през нощта. Твърди се, че минералите помагат и за качеството на съня, така че ако имате проблеми със съня, минералният басейн може да е решение за вас!

6. Подпомага процеса на заздравяване на рани, порязвания и изгаряния

Плуването в минерален басейн подпомага процеса на заздравяване на рани, порязвания и изгаряния, тъй като има заздравяващ ефект върху кожата. Съдържащите се във водата минерали се абсорбират от кожата и помагат за ускоряване на оздравителния процес.

7. Подпомага балансирането на нивата на рН в организма (минералните басейни са алкални).

Плуването в минерален басейн помага за балансиране на нивата на рН в организма, което е чудесна новина за всички, които страдат от киселинен рефлукс или водят киселинен начин на живот. Водата разтваря киселините от тялото ви и вие се чувствате освежени!

Балансирането на нивата на рН е важно, тъй като прекалената киселинност в организма може да доведе до здравословни проблеми като умора и болки в мускулите, както и до кожни проблеми като акне.

8. Минералните басейни са по-безопасни.

Минералните басейни са по-безопасни, защото не съдържат толкова хлор или други химикали, колкото обикновените басейни. Това означава, че за плувците с чувствителна кожа или очи е по-лесно да се наслаждават на плуването, без да се притесняват от дразнене от химикали. Това улеснява и плувците, които наскоро са претърпели операция в областта на очите, да се върнат бързо във водата след операцията, тъй като няма риск от дразнене от хлор в очите или по лицето по време на възстановяването след операцията.