Рецепта
40
минутиНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
200гр ориз
500гр аспержи
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
100мл бяло вино
100гр краве масло
3сл зехтин
600мл пилешки бульон
1бр лимон (кората)
1 връзка мента
100гр пармезан
сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Аспержите се обелват и се нарязват на парченца с дължина 2см.
В съд се загрява зехтинът, в него се запържва лукът и чесънът. Добавя се оризът, разбърква се и веднага се добавя виното. Когато алкохолът се изпари, се сипва малко от бульона като се бърка постоянно. Оризът се готви до полуготовност.
Изсипва се в друг съд и се оставя да се охлади покрит с алуминиево фолио.
В друг съд се разтопява 50гр от маслото и в него се запържват аспержите.
Прибавя се оризът и се добавя малко по малко останалия бульон, докато оризът стане готов.
Сваля се от котлонът и се настъргва кората на лайма, поръсва се с пармезана. Прибавя се останалото масло и се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер.