Рецепта за ризото с аспержи

Рецепта за ризото с аспержи

Рецепта

Време за приготвяне

40

минути

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 200гр ориз

  • 500гр аспержи

  • 1 малка глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 100мл бяло вино

  • 100гр краве масло

  • 3сл зехтин

  • 600мл пилешки бульон

  • 1бр лимон (кората)

  • 1 връзка мента

  • 100гр пармезан

  • сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Аспержите се обелват и се нарязват на парченца с дължина 2см.

  • В съд се загрява зехтинът, в него се запържва лукът и чесънът. Добавя се оризът, разбърква се и веднага се добавя виното. Когато алкохолът се изпари, се сипва малко от бульона като се бърка постоянно. Оризът се готви до полуготовност.

  • Изсипва се в друг съд и се оставя да се охлади покрит с алуминиево фолио. 

  • В друг съд се разтопява 50гр от маслото и в него се запържват аспержите. 

  • Прибавя се оризът и се добавя малко по малко останалия бульон, докато оризът стане готов.

  • Сваля се от котлонът и се настъргва кората на лайма, поръсва се с пармезана. Прибавя се останалото масло и се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.