Световен ден на Множествената склероза (МС) – след диагнозата

Световен ден на Множествената склероза (МС) – след диагнозата

Всеки не веднъж е използвал или е чувал думите „голяма си склероза”, шеговит израз, с който се има предвид „много забравяш” или „твърде си стар”. Истината е, че мултипленната склероза засяга предимно жени в млада възраст и този израз е далеч от същността му.

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза е автоимунно възпалително заболяване, което засяга централната нервна система. Имунната система се самоатакува, като засяга нервните влакна и миелиновите обвивки в мозъка и гръбначния мозък. Влияе върху начина, по който нервите изпращат електрически импулси към и от мозъка.

Световен ден на множествената склероза (МС)

оранжева панделка

 

На 30 май всяка година се отбелязва официално световният ден на множествената склероза (МС). Той обединява общността на МС да се споделят истории, да се повиши осведомеността и информираността по темата в подкрепа към болните. Дейностите на Световният ден на МС се провеждат през целият месец май и началото на юни. Оранжевата панделка или оранжево сърце е отличителният символ за борбата с Множествена склероза.

След диагнозата

Много от вече диагностицираните или хора с приятели и роднини с диагнозата МС вече са прочели за всевъзможните лица и последствия от  до момента нелечимата болест. Сценарият може да е инвалидизиращ и всеки до скоро здрав човек се ужасява от идеята да посрещне остатъкът от живота си в инвалидна количка, но тази статия ще бъде по-различна.

10 съвета за хора, наскоро диагностицирани с Множествена склероза

 1. Четете…Научете колкото е възможно повече за МС
 2. Уверете се, че диагнозата е окончателна
 3. Разберете, че симптомите на МС могат да бъдат непредвидими
 4. Не отлагайте да се похрижите за себе си
 5. Записвайте как се чувствате и какви симптоми имате
 6. Избягвайте преумората и липсата на сън
 7. Намерете своят доверен невролог, на когото може да разчитате
 8. Обсъдете с лекарят възможността за допълнителен прием на витамини и хранителни добавки
 9. Помислете на кого ще кажете
 10. Не се отказвайте от надеждата и подкрепата на вашите близки

Много от думите, които изричаме са в категория банални. И често си мислим „Еее, хайде стига с тези клишета” или „Пак се прави на дървен философ” и още, и още… Или пък изобщо не осъзнаваме какво ни казва някой, просто се казва по навик. Като най-използваният и популярен израз „Да си жив и здрав!”.

Предполагам много хора не са се замисляли какъв смисъл точно дава това пожелание. Ами много е просто – „Да си жив и докато си жив, да си здрав”. А за да си истински жив, трябва и да си здрав! Психически, физически, здрав в целият смисъл на думата.

Вдъхновяващи цитати за Световният ден на Множествената склероза:

 • Не изглежда ли, че съм болен? Знам. Просто съм толкова страхотен, че мога да изглеждам по този начин и да съм хронично болен.
 • Да можеш да ходиш без болка е благословия. Да можеш да ходиш, без да показваш болката, е умение.
 • Не съм от хората, които се хвалят. Но успях да стана от леглото.
 • Аз не танцувам. Опитвам се да върна усещането в крака си.
 • Добрата инициатива и доброто сърце винаги са страхотна комбинация
 • Вложете сърцето, ума и душата си дори в най-малките си действия. това е тайната на успеха
 • Честит Световен ден на множествената склероза на всички. Този ден ни напомня да се съберем и да водим диалог за тази болест за по-добро здраве.

Посланници на здравето за овладяване на Множествената склероза:

 • Проф. Джордж Джелинек пише книгата Преодоляване на множествената склероза, Доказана седемстъпкова възстановителна програма като предлага лечебна програма с доказан успех. Този диетичен подход е разработен на база на собствения му опит с МС (професорът е диагностициран с множествена склероза). В книгата са описани изчерпателни анализи на медицински изследвания по темата. Преодоляване на множествената склероза е безценен наръчник за новодиагностицирани, както и за онези, които отдавна живеят с болестта. Основните насоки в програмата му включва диета, упражнения, медитация, витамин D.
 • Мат Ембри: Множествената склероза не може да е присъда! Диагностициран едва на 19години, с помощта на баща си, който е лекар веднага започва специален режим на хранене. В сайтът https://mshope.com/ са публикувани неговата диета, хранителните добавки, полезни насоки, с които успява да живее без симптоми вече повече от 25години. Ежедневна доза вдъхновение от Мат Ембри в социалните мрежи и неговият популярен #NoCheatDays, с който популяризира здравословният начин на живот.
 • Биляна Савова, основател на Фондация „МС – мога сам”, в която безвъзмездно помага на хора с МС. Диагностицирана преди повече от 13години е причината да започне да търси нов път и по-добро бъдеще за себе си. В отговор на случващото се създава трансформиращата програма “План да Бъда / Plan to Be”, в която се изпълняват ефективни практики и терапии за здраво тяло и психика. Във всички нейни практики се набляга на духовното здраве, като първопричина за здравословното състояние.

Всяка болест е знак на тялото, с който ти дава шанс и време да се промениш, да се поправиш и да продължиш живота си по нов начин. Дава урок за живеене, в който човек трябва да разбере, че е най-важният. Дайте най-доброто на себе си, вие го заслужавате!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *