Тайните на дългия живот: 10 начина да доживеете до 100+ години

Тайните на дългия живот: 10 начина да доживеете до 100+ години

Все повече хора достигат до стогодишна възраст от всякога, а учени от цял свят трескаво проучват как да удължат живота ни още повече. Макар че няма категоричен отговор на въпроса как да доживеем до 100 или повече години, изследванията показват, че има определени навици, които помагат за по-дълъг живот. От здравословното хранене до активността и поддържането на ниски нива на стрес – това са все начини да удължите живота си и да доживеете още много нови години. Ето някои тайни на дългия живот от хора, които са преживели почти толкова години, колкото ще преживеят:

Ходете всеки ден

Ходенето пеша е един от най-лесните начини да подобрите здравето си, особено когато сте по-възрастни. Това е така, защото то е едно от най-лесните упражнения в света и не изисква специално оборудване или много време. Нещо повече, ходенето пеша е и един от най-добрите начини да намалите шансовете си за развитие на много различни заболявания като сърдечни болести, диабет тип 2 и дори деменция. Ако можете, опитайте се да ходите пеша поне 20 минути всеки ден. Ако ви е трудно да ходите, има и други начини да се възползвате от предимствата на физическите упражнения. Ако не можете да ходите, можете да използвате стационарно колело, да вдигате тежести или да правите йога.

Яжте здравословна храна

Храненето с пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести зърнени храни и други здравословни храни може да допринесе за намаляване на шансовете ви за развитие на някои заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Освен това богатата на тези храни диета може да ви помогне да отслабнете, ако имате нужда, и да поддържате стабилна кръвна захар. Това ще ви помогне да избегнете други заболявания като диабет, които могат да повлияят значително на живота ви. Ако имате нужда от помощ за по-добро хранене, има много начини да го направите. Можете да използвате шейкове за заместване на храненията, да приемате хранителни добавки или да използвате приложения като Happy Diet, които могат да ви помогнат да спазвате правилата.

Поддържайте здравословно тегло

Това би трябвало да е общоприето, но ако искате да живеете дълго, трябва да се стараете да поддържате здравословно тегло. Това означава да се храните балансирано и да спортувате редовно. Редовните упражнения могат да имат много предимства, като едно от тях е да поддържат теглото ви в здравословни граници. Когато поддържате здравословно тегло, вероятността да развиете диабет тип 2, сърдечни заболявания е по-малка. Важно е също така да помните, че това, което действа при един човек, може да не действа при друг. Трябва да намерите начин на хранене и упражнения, който работи за вас.

Бъдете активни

Има много различни начини да бъдете по-активни – от градинарство и колоездене до йога и пилатес. Докато сте по-активни, помагате да намалите шансовете си за развитие на определени заболявания. Нещо повече, активността може да ви помогне да поддържате здравословно тегло. Когато сте по-активни, изгаряте повече калории и е по-малко вероятно да ядете толкова много. Редовните физически упражнения са и един от най-добрите начини да намалите риска от развитие на деменция.

Не пушете и стойте настрана от други вредни за вас неща

Тютюнопушенето е едно от най-лошите неща, които можете да направите за здравето си, а освен това намалява продължителността на живота ви с няколко години. Нещо повече, хората, които отказват цигарите, живеят по-дълго от тези, които не ги отказват. Не е необходимо да пушите, за да живеете дълго. Можете също така да се опитате да стоите настрана от други вредни навици, като например да пиете твърде много алкохол. Макар че едно случайно питие няма да навреди, редовното пиене на твърде много алкохол може да увеличи шансовете ви да развиете много заболявания.

Намалете консумацията на алкохол до минимум

Докато сме на темата за пиенето, е важно да помните, че макар алкохолът да има някои ползи за здравето, той може също така да намали продължителността на живота ви. Нещо повече, ако пиете твърде много, няма да живеете толкова дълго, колкото някой, който не пие. Опитайте се да намалите консумацията на алкохол до минимум и не забравяйте, че това, което работи за един човек, може да не работи за вас.

Смирение и благодарност

Има много изследвания, които сочат, че благодарността може да подобри здравето ви и дори да ви помогне да живеете по-дълго. Тя също така може да ви помогне да водите по-позитивен и смислен живот. Опитайте се да бъдете скромни по отношение на това, което сте постигнали в живота си, и не забравяйте да сте благодарни за всичко, което имате. Звучи глупаво, но това наистина може да ви помогне да останете позитивни и да се чувствате добре със себе си.

Депресията е лоша, но оптимизмът е добър

Според изследванията позитивната нагласа може да ви помогне да живеете по-дълго и по-здравословно. Въпреки че може да изглежда очевидно, положително настроените хора обикновено по-рядко страдат от редица заболявания. Нещо повече, позитивното мислене може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, да намалите консумацията на алкохол и да използвате по-добре слънцезащитни продукти. От друга страна, депресията може да съкрати продължителността на живота ви и да намали вероятността да потърсите медицинска помощ. Бъдете оптимисти и не забравяйте да се обърнете към лекар, ако имате нужда от помощ.

Останете във връзка със семейството и приятелите си

Наличието на силна връзка със семейство и приятели може да направи чудеса за вашето здраве и благополучие. Проучванията са установили, че хората, които имат силна емоционална връзка, са по-здрави и са склонни да живеят по-дълго. Важно е да поддържате връзка с приятелите и семейството си, независимо дали чрез социалните медии, или лично. Наличието на хора, на които можете да разчитате, може не само да намали нивата на стрес, но и да ви помогне да се чувствате по-малко самотни.

Правете добро

И накрая, един от най-добрите начини да живеете дълъг и здравословен живот е да правите добро за другите хора. Независимо дали става въпрос за доброволческа дейност или просто за помощ на приятел, когато той има нужда от нея, щедростта може не само да подобри здравето ви, но и да ви помогне да живеете по-дълго. То е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания, понижаване на кръвното налягане и дори намаляване на вероятността от депресия. Така че бъдете щедри и правете добро за другите, а то ще се върне при вас.

Ако спазвате тези прости и лесни за следване правила, със сигурност ще живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо. И така, какво чакате? Никога не е късно да започнете да водите по-здравословен начин на живот, а тези съвети ще ви помогнат да го направите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *