Учените откриват обикновен зеленчук, който може да понижи кръвната захар с 50%

Учените откриват обикновен зеленчук, който може да понижи кръвната захар с 50%

Учените разкриха един често срещан зеленчук, който може да понижи нивата на кръвната захар с 50 процента – и може да се използва за “потенциална употреба” при лечение на пациенти с диабет. Хората с диабет тип 2 не са в състояние да произвеждат достатъчно инсулин от панкреаса си, за да регулират кръвната захар, което означава, че тяхната кръвна захар може да достигне опасно високи нива.
Въпреки това констатациите, представени на 97-ата годишна среща на The Endocrine Society в Сан Диего в четвъртък (25 август), разкриха, че екстрактът от лучена луковица може „силно да понижи“ високата кръвна захар и нивата на общия холестерол, когато се дава заедно с антидиабетното лекарство метформин.
Водещият автор на изследването Антъни Оджие от Delta State University в Абрака, Нигерия, каза: „Лукът е евтин и достъпен и се използва като хранителна добавка. Има потенциал за използване при лечение на пациенти с диабет.

Какъв е опита с лука за понижаване на кръвната захар?

Изследователите тестваха теорията върху плъхове. Общо на три групи плъхове с медицински индуциран диабет са дадени различни дози екстракт от лук, за да се види дали ще засили ефекта на лекарството. Дозите са 200 mg, 400 mg и 600 mg на килограм телесно тегло. Изследователите също дават лекарството и лука на три групи плъхове без диабет с нормална кръвна захар. Проучването установи, че при плъховете с диабет тези, на които са дадени 400 mg и 600 mg на килограм телесно тегло, драстично намаляват нивата на кръвната си захар съответно с 50 процента и 35 процента в сравнение с изходното ниво.
Екстрактът от лук също понижава нивото на общия холестерол при плъхове с диабет, като 400 mg и 600 mg имат най-голям ефект.
Проучването установи също, че екстрактът от лук води до наддаване на тегло сред плъховете без диабет, но не и при плъховете с диабет.

„Лукът не е с високо съдържание на калории“, обясни Ojieh. „Изглежда обаче, че увеличава скоростта на метаболизма и с това увеличава апетита, което води до увеличаване на храненето.

„Трябва да проучим механизма, по който лукът е довел до намаляване на кръвната захар. Все още нямаме обяснение.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *