Връзката между заболявания на щитовидната жлеза и черния дроб

Връзката между заболявания на щитовидната жлеза и черния дроб

Много често функционирането на един орган в тялото зависи от функционирането на други органи. Заболяванията на щитовидната жлеза са много чести, особено сред жените. Мнозина болни си правят редовно хормонални изследвания – на хормоните Т3 и Т4, както и на TSH.

Това, което може би ще изненада много от страдащите от години от заболявания на щитовидната жлеза, е влиянието върху правилното ѝ функциониране от страна на черния дроб. Не само този орган, но и бъбреците и лимфната система имат важна роля за правилната функция на щитовидната жлеза.

Тук ще разгледаме връзката главно между черния дроб и щитовидната жлеза и ще посочим какви изследвания трябва да се правят за следене на евентуални проблеми.

 

Връзка между щитовидната жлеза и черния дроб

Трансформиране на Т4 в Т3 в черния дроб и в бъбреците

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, които регулират метаболизма на организма. Черният дроб е отговорен за разграждането и отстраняването на токсините от кръвта. Здравият черен дроб е от съществено значение за здравата щитовидна жлеза. Когато черният дроб не функционира правилно, той може да натрупа токсини в кръвта, което може да доведе до намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза. Освен това черният дроб играе важна роля в превръщането на около 80% от тироксина (Т4) в трийодтиронин (Т3), който е активната форма на тиреоидния хормон. Ако черният дроб не работи правилно, този процес на преобразуване може да бъде нарушен, което да доведе до намаляване на нивата на Т3. В резултат на това е от съществено значение да се поддържа здрав черен дроб, за да се поддържа правилното функциониране на щитовидната жлеза.

 

Останалите 20% се трансформират в бъбреците. А бъбреците на свой ред зависят от лимфната система. Ако в тялото се натрупат токсини, това причинява подуване на лимфните възли. Натрупването пречи на правилното функциониране на бъбреците.

Черният дроб също се затормозява при натрупване на токсини в тялото. И на свой ред както той, така и бъбреците, затормозяват работата на щитовидната жлеза.

 

За следене на здравето на черния дроб са необходими изследвания

Изследванията, които помагат за проследяване на функционирането на черния дроб, се назначават от гастроентеролог.

Основни изследвания на чернодробната функция

Аланинаминотрансфераза (АЛАТ) – това е ензим, концентрацията на който показва дали в черния дроб има натрупване на токсини. Това изследване е специфично за чернодробната функция. Дори при малко ниво на токсини и увреждане нивото на АЛАТ се повишава.

Аспартатаминотрансфераза (АСАТ) – този ензим не е толкова специфичен показател за определяне на функцията на черния дроб, но също е важен за общата диагностика.

Гамаглутамилтрансептидаза/гамаглутамилтрансфераза (ГГТ) – това също е ензим, който е наличен в черния дроб, бъбреците и панкреаса. Нивото му зависи главно от функционирането на черния дроб и на жлъчката. При възпаления на тези органи нивото на ГГТ се повишава.

Фибриноген – това е белтък, изследването на който се извършва за определяне дали има остра фаза на възпаление в прганизма. Ако е налице чернодробно заболяване, нивото на фибриногена се понижава. Високото му ниво означава, че има висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Билирубин – това е основният пигмент в жлъчния сок. Образува се предимно при разрушаването на стари еритроцити в черния дроб. Ако нивото му е високо, кожата, лигавиците и склерите пожълтяват. Това е основна индикация за чернодробни и жлъчни заболявания.

Алкална фосфатаза – ензим, нивото на който се повишава при проблеми в жлъчните пътища.

Холинестераза – това е ензим, синтезиращ се в черния дроб. Нивото му показва състоянието на черния дроб. Ако нивото е ниско, това е индикация за напреднал етап на чернодробно заболяване.

Лактатдехидрогеназа (ЛДХ) това изследване е един от маркерите за увреждане на тъкани, но не е специфично и освен него трябва да се извършат и други клинико лабораторни изследвания.

Разширен пакет от изследвания на чернодробната функция

Освен изброените по-горе изследвания, в разширения пакет за изследване на чернодробнатафункция се включват:

  • протромбиново време;
  • общ белтък;
  • албумин;
  • общо изследване на урина.

Изследванията най-вече на черния дроб са важни при хора със заболявания на щитовидната жлеза, като например много разпространеното Хашимото. При това автоимунно заболяване организмът отделя антитела срещу жлезата, но може да има и образуване на антитела срещу черния дроб.

Обърнете се към лекаря си за изпращане при специалист гастроентеролог, за да ви назначи необходимите изследвания и да се предприеме навременно лечение.

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, които регулират метаболизма на организма. Черният дроб е отговорен за разграждането и отстраняването на токсините от кръвта. Здравият черен дроб е от съществено значение за здравата щитовидна жлеза. Когато черният дроб не функционира правилно, той може да натрупа токсини в кръвта, което може да доведе до намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза. Освен това черният дроб играе важна роля в превръщането на тироксина (Т4) в трийодтиронин (Т3), който е активната форма на тиреоидния хормон. Ако черният дроб не работи правилно, този процес на преобразуване може да бъде нарушен, което да доведе до намаляване на нивата на Т3. В резултат на това е от съществено значение да се поддържа здрав черен дроб, за да се поддържа правилното функциониране на щитовидната жлеза.

 

Затова изводът е: Ако черния дроб не работи – получаваме Хипофункция!

Ако червата са възпалени, има дисбиоза, пропускливост и др – Получавате Хипофункция!

Хипофункия може да има и по други причини, като дефицита на Йод например, но при всички положения, за да получим активни хормони, ни трябват здрави черен дроб и черва!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *